De Turkse regering zet het leger in tegen demonstranten als de politie er niet in slaagt de betogingen te stoppen. Dat heeft de Turkse vicepremier Bülent Arinc maandag gezegd.

Volgens Arinc zijn de demonstraties uit milieuoverwegingen tegen bouwplannen in het Gezipark in Istanbul voorbij. Daarmee zijn volgens hem ook de legale betogingen voorbij.

"Wat wij nu moeten doen is een einde maken aan illegale protesten. Er is de politie en als dat niet genoeg is is er de oproerpolitie en als ook dat niet genoeg is, dan is er het leger. Deze bevoegdheid is vastgelegd in de wet", zei Arinc in een interview.

"Betogingen worden onmiddellijk de kop ingedrukt en tegen de verantwoordelijken wordt een rechtszaak aangespannen. Ik denk dat de onschuldige demonstraties die twintig dagen geleden begonnen volledig voorbij zijn." De vicepremier lijkt daarmee te zinspelen om meer politieacties.

Vakbond

Rond 1000 vakbondsleden zijn maandag in hoofdstad Ankara een protestbetoging begonnen. Enkele vakcentrales hebben stakingen en betogingen aangekondigd uit protest tegen de ''agressieve aanpak'' door de autoriteiten van betogers.

De betogers liepen in de richting van het Kizilay-district in het centrum van de stad, maar werden door de oproerpolitie tegengehouden.

Een woordvoerder zei eerder te verwachten dat mogelijk honderdduizenden maandag de straat opgaan.

Politie

Arinc zei bovendien vierkant achter de politie te staan. "De politie zal alle bevoegdheden gebruiken die ze heeft. Niemand zou over de politie moeten klagen. Mensen die over de politie klagen, zijn dezelfde figuren die vernielingen aanrichten in de steden", aldus Arinc.

De betogingen tegen de Turkse regering begonnen meer dan twee weken geleden. Afgelopen weekeinde ontruimde de Turkse politie het Gezipark, waar de protesten begonnen, met harde hand.

Opheldering

De PvdA in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet bij de Turkse autoriteiten opheldering moet vragen over de mogelijkheid dat Turkije het leger inzet tegen betogers. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken moet de Turkse ambassadeur in Den Haag snel uitnodigen voor een gesprek, vindt PvdA-Kamerlid Michiel Servaes.

''Naast het overbrengen van de eerder door de minister uitgesproken afkeuring van het buitensporige politieoptreden, dient hij opheldering te vragen over de uitspraken van de Turkse vicepremier", aldus Servaes.

Bezoek

Kamerleden van SP en CDA vinden dat Timmermans woensdag tijdens zijn bezoek aan Turkije het politiegeweld aan de kaak moet stellen. ''Recht in het gezicht van de Turkse regering'', vindt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Dat is beter dan ''slap achteraf'' de ambassadeur aanspreken.

SP-Kamerlid Harry van Bommel twittert: ''Min Timmermans moet woensdag bij bezoek aan Turkije politiegegeweld agenderen en vragen om onafhankelijk onderzoek. Inzet leger is rode lijn.''

In Timmermans bezoek aan Turkije woensdag is overigens niet voorzien in een gesprek met regeringsvertegenwoordigers in Ankara of Istanbul. De minister bezoekt een kamp met Syrische vluchtelingen en gaat langs bij de Nederlandse Patriot-missie in Adana.