In de Turkse steden Istanbul en Ankara zijn in de nacht van zondag op maandag opnieuw felle botsingen geweest tussen demonstranten en de oproerpolitie.

In Istanbul hebben de confrontaties zich verplaatst van het Taksimplein, dat zaterdag met harde hand werd ontruimd, naar omliggende straten en arbeiderswijken elders in de stad.

Volgens de orde van advocaten in Istanbul zijn afgelopen weekend zo'n 350 activisten opgepakt in de grootste stad van Turkije. Dat meldde de krant Hürriyet. Ook in de hoofdstad Ankara bleef het 's nachts onrustig. De politie zette traangas en waterkanonnen in, stelden demonstranten.

Twee grote vakcentrales, DISK en KESK, hebben voor maandag een grote staking afgekondigd uit protest tegen de ''agressieve aanpak'' door de autoriteiten. Hoeveel mensen het werk zullen neerleggen is nog onbekend.

'Gespuis en terroristen'

Honderdduizenden aanhangers van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan verzamelden zich eerder op de dag op het grootste plein van de metropool in de zuidwestelijke wijk Zeytinburnu. 

Ze luisterden naar de Turkse premier die zijn landgenoten die tegen hem betogen voor ''gespuis'' en ''terroristen'' uitmaakt.

Erdogan laakte de berichtgeving in een aantal westerse media en kritiek uit het Europese Parlement (EP) ten aanzien van het optreden in Turkije tegen betogers.

Volgens hem is de kritiek hypocriet: ''Er is ook veel geweld tegen demonstranten in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, wat hebben jullie daar dan tegen gedaan?'' vroeg hij het EP.

Oproerpolitie

In zijn toespraak verdedigde hij de inzet van de oproerpolitie. Hij verklaarde voor een gehoor van honderdduizenden aanhangers dat hij slechts zijn taak uitvoerde toen hij oproerpolitie inzette tegen de betogers in het Gezipark. 

In een donderende toespraak vertelde Erdogan hoe hij ambtenaren van het ministerie van binnenlandse zaken instrueerde om het Gezipark schoon te vegen. "Het is nu klaar. We kunnen er niet meer tegen. En, zoals jullie weten, is deze operatie gisteren uitgevoerd en is het park schoongeveegd. Ik heb mijn taak als premier uitgevoerd. Anders zou het zinloos zijn dat ik dit ambt bekleed", aldus de premier. 

Schaduw

De partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling van Erdogan heeft opgeroepen ''het grote spel te verstoren en geschiedenis te schrijven'' met de massabijeenkomst van zondag.

Erdogan had eerder al aangegeven dat hij graag een menigte op de been brengt die zijn demonstrerende tegenstanders in de schaduw stelt. Met 'het grote spel' wordt naar verluidt verwezen naar geheimzinnige pogingen de Turkse economische groei te dwarsbomen.

Crisis

De Turkse economie en het inkomen per hoofd van de bevolking is verveelvoudigd sinds de partij van Erdogan ruim 10 jaar geleden aan de macht kwam en het land uit een diepe crisis sleepte.

Daarnaast heeft Erdogan het land ook politiek ingrijpend gemoderniseerd. De grof gebekte Erdogan wint daarom moeiteloos verkiezingen. Maar er groeit oppositie tegen zijn autoritaire stijl, religieus conservatisme en zijn omstreden politiek jegens het buurland Syrië.

Schoongeveegd

Zijn tegenstanders zijn in Istanbul nog lang niet uitgerangeerd. Nadat de politie zaterdagavond hun 'epicentrum', het Gezipark in de wijk Beyoglu, had schoongeveegd, zijn grote groepen betogers op de been in verscheidene wijken. Daarbij komt het tot botsingen met de oproerpolitie.

Tijdens de protesten zijn zaterdagavond en zondagochtend op het Taksimplein en in het Gezipark chemicaliën gebruikt om de betogers uit elkaar te drijven.

De betogers zijn woedend over de 'schoonveegactie' in het Gezipark, waarbij tientallen mensen gewond raakten.

Een nieuwe demonstratie op het Taksimplein die voor zondagmiddag was aangekondigd kon niet doorgaan. Gouverneur Huseyin Avni Mutlu heeft het plein tot nader order afgesloten. De demonstranten geven de moed naar eigen zeggen niet op. "We zullen het Taksimplein en het Gezipark weer terugwinnen", aldus een betoger.

Betogers verzetten zich tegen bouwplannen. Het protest is inmiddels uitgegroeid tot een protest tegen de regering van Erdogan. 

Traangasgranaat

Een traangasgranaat is zondag terechtgekomen op het terrein van het Nederlandse consulaat in Istanbul. Het zou gaan om een granaat die per ongeluk op de binnenplaats van het consulaat is beland.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken is er geen reden om aan te nemen dat de granaat expres op het terrein is gegooid. Er is geen sprake van gewonden of schade.

Het consulaat ligt in het gebied waar veel betogers rondlopen. 

Het consulaat houdt de situatie in de omgeving goed in de gaten. De woordvoerster ging verder niet in op veiligheidsmaatregelen voor het consulaat.

Bekijk beelden van de bijeenkomst:

Overzicht van de onrust in Turkije:

Lees ook: 'Opstand schudt democratie Turkije wakker'