Chemicaliën ingezet tegen betogers Turkije
Dat bevestigt Huseyin Avni Mutlu, de gouverneur van Istanbul zondagmiddag tijdens een persconferentie.
Volgens de NOS zat de stof in de waterkanonnen die de oproerpolitie gebruikte om de demonstranten weg te jagen. Het zou gaan om een 'onschadelijk goedje'. De gouverneur sprak van pepperspray.
Eerder op de dag deed NOS-correspondent Bram Vermeulen al verslag van de protesten waarin werd verteld dat de chemicaliën voelden 'als of je lichaam in brand stond'.
Het is nog steeds onrustig in Istanbul. Het Taksimplein en het Gezipark zijn afgesloten om te voorkomen dat demonstranten samen kunnen komen. Mutlu heeft zondag beklemtoond dat betogers niet op het Taksimplein mogen komen.
Er is veel woede over het harde politieoptreden van zaterdagavond. Volgens sommigen heeft het alleen maar een averechts effect gehad, betogers zouden nog fanatieker worden.
Versterking
De politie in de stad heeft versterking gekregen van agenten uit het zuidoosten van het land, meldden Turkse media.
De gouverneur zei dat van de gewonden die bij botsingen tussen oproerpolitie en betogers zaterdagavond vielen, er nog vier in het ziekenhuis liggen. Twee van hen zijn agenten met kogelwonden.
Overzicht van de onrust in Turkije:
Aanhangers
Tienduizenden aanhangers van Erdogan hebben zich zondagmiddag in Istanbul verzameld op het grootste plein van de metropool, in de zuidwestelijke wijk Zeytinburnu.
De partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling van Erdogan heeft opgeroepen "samen geschiedenis te schrijven''. De partij en Erdogan willen een menigte op de been brengen die hun demonstrerende tegenstanders in de schaduw stelt.
Toespraak
Erdogan heeft zondag een toespraak gegeven. Hij verklaarde dat hij slechts zijn 'taak' uitvoerde toen hij oproerpolitie inzette tegen de betogers.
In een donderende toespraak haalde Erdogan, die veel kritiek krijgt op de harde manier waarop betogers worden aangepakt, uit naar de verslaggeving door buitenlandse media en social media.
Reactie Timmermans
Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is "erg geschrokken van het excessieve geweld dat is gebruikt bij de ontruiming van het Gezipark''. Dat heeft hij laten weten vanuit Tunesië, waar hij zondag en maandag op bezoek is. Hij roept op tot een snel en "gedegen onderzoek'' naar het politieoptreden in Istanbul.
Timmermans stelt dat Turkije de afgelopen tien jaar al belangrijke stappen heeft gezet met hervormingen van de democratie en de rechtsstaat, "maar er is ook nog een weg te gaan''. Iedereen in Turkije moet zich er volgens hem van bewust zijn dat een escalatie van geweld dat proces kan frustreren en zelfs kan doen omkeren.
Timmermans vervolgt: "Daarom roep ik de regering op een serieuze dialoog aan te gaan met de mensen die protesteren en daarom is het zo belangrijk dat de politie terughoudend optreedt en geen excessief geweld meer toepast. Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering zijn fundamentele mensenrechten en essentiële elementen van democratie. Deze dienen gerespecteerd te worden, evenals het recht op demonstratie.''
Amsterdam
Circa duizend mensen hebben zondag in het centrum van Amsterdam gedemonstreerd tegen het hardhandige optreden van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan in Turkije. De groep liep van het Rokin via het Muntplein naar het Vondelpark.
De deelnemers waren Turken uit allerlei politieke stromingen, zei een van, Mehmet Polat (32). Volgens hem liepen ook Grieken en Iraniërs mee.
"Erdogan moet stoppen met het politiegeweld tegen burgers'', zei Polat. "Hij brengt het land nog in een burgeroorlog.''
Ook wilden de demonstranten dat Erdogan persoonlijke vrijheden van burgers respecteert. Polat is bang dat Erdogan steeds verder richting islamitische wetgeving opschuift, door bijvoorbeeld onlangs de verkoop van alcohol aan banden te leggen.
De demonstratie was rond vijf uur 's middags afgelopen, zo liet de politie weten. De betoging is rustig verlopen.