Bij de ontruiming van het Gezipark in Istanbul zijn zaterdagavond honderden mensen gewond geraakt. 

Dat hebben leden van de demonstrantenorganisatie Taksim Solidariteit Platform zondag verklaard.

De actievoerders omschreven het geweld dat de politie gebruikte als dat in een oorlog. Ze noemen de actie van de oproerpolitie een ''misdaad tegen de menselijkheid'' omdat op het moment van de ontruiming veel vrouwen met kinderen en ouderen in het park waren. 

De Turkse politie zette zaterdagavond waterkanonnen en traangas in om een einde te maken aan de al weken durende bezetting van het park aan de rand van het Taksimplein.

Volgens een demonstrant is de politie 'genadeloos', zo meldt NOS-correspondent Bram Vermeulen op Radio 1. Zelfs tot in een hotel waar demonstranten schuilden voor het traangas werd gas naar binnen geschoten. Volgens aanwezigen heeft de harde actie juist een tegengesteld resultaat: "Het wordt steeds drukker op het Taksimplein."

Waarschuwing

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan had eerder op de dag gewaarschuwd dat het park voor zondag door de betogers moest worden ontruimd.

Volgens de demonstranten zal het politiegeweld de protesten in het land niet stoppen. In de nacht van zaterdag op zondag was het onrustig in Istanbul en ook in de hoofdstad Ankara. 

Zondag

Volgens de zijn het Taksimplein en het Gezipark inmiddels hermetisch afgesloten. Turkse autoriteiten willen voorkomen dat mensen weer samen kunnen komen om het plein en het park te bezetten. 

Honderden gemeentewerkers waren zondag bezig om de overblijfselen van de twee weken durende demonstratie te verwijderen, zoals tenten en spandoeken.

Een oproep voor meer demonstraties op zondag was volgens persbureau Reuters desondanks lange tijd trending op Twitter. "Een miljoen mensen naar Taksim", zou de oproep zijn. De KESK, een vakbond binnen de publieke sector, heeft opgeroepen om maandag het werk neer te leggen. Een andere vakbond komt nader bijeen om ook een staking te overwegen.

Zondagavond komt Erdogan met zijn AK-partij bijeen.

Bekijk beelden van de ontruiming:

Overzicht van de onrust in Turkije:

Lees ook: 'Opstand schudt democratie Turkije wakker'