De Turkse politie heeft zaterdagavond met behulp van traangas, waterkanonnen en een overmacht aan oproerpolitie het Gezipark in Istanbul ontruimd.

De Turkse premier Tayyip Erdogan had eerder op de dag gewaarschuwd dat het park voor zondag door de betogers moest worden ontruimd. De politie riep op het plein om dat de demonstranten zich zo snel mogelijk moesten verwijderen.

Volgens CNN raakten zeker 29 mensen gewond tijdens de ontruiming. In de omgeving van het park raakten groepjes betogers vervolgens slaags met agenten.

Politie en gemeentewerkers zijn het park aan het ontdoen van attributen die aan de weken van protest herinneren. Ze hebben tenten en andere bouwsels die de demonstranten er hadden neergezet, verwijderd.

Heiligschennis

Premier Erdogan beschuldigde de betogers van onder anderen heiligschennis. Zij zouden een moskee in zijn gelopen met schoenen nog aan, drinken in de moskee en het beschrijven van de wanden van de moskee met opruiende leuzen.

"Deze mensen noemen zich milieuactivisten, maar met hun protesten vervuilen ze het park", aldus de premier. Volgens Erdogan zou het uiteindelijke doel van de betogers niet zijn om het park te redden, maar om de politieke partij waar Erdogan lid van is in kwaad daglicht te stellen.

Epicentrum

De Turkse president Abdullah Gül had de demonstranten ook opgeroepen 'nu naar huis te gaan'. Het park in een geliefd deel van de centrale wijk Beyoglu is eind mei het epicentrum geworden van betogingen tegen het beleid van premier Erdogan.

Aanleiding voor de demonstraties was het omstreden plan om een Ottomaans militair complex na te bouwen dat er van 1808 tot 1940 heeft gestaan.

Op 28 mei vond een demonstratie tegen de plannen in het park zelf plaats. Die mondde echter dezelfde week nog uit in betogingen in heel het land tegen Erdogan en in een krachtmeting tussen de premier die al tien jaar regeert en de oppositie.

Verkiezingen

Erdogan wint al tien jaar met gemak verkiezingen. Hij heeft het bruto binnenlands product per inwoner verdrievoudigd en de omvang van de export bijna vertienvoudigd.

Toch groeit het verzet tegen de premier vanwege zijn autoritaire stijl, religieuze conservatisme en omstreden buitenlandpolitiek ten aanzien van Syrië.

Een belangrijke vakfederatie die ambtenaren vertegenwoordigt heeft maandag tot stakingsdag uitgeroepen. Andere bonden overwegen hetzelfde te doen.

Overzicht van de onrust in Turkije:

Lees ook: 'Opstand schudt democratie Turkije wakker'