De relatief gematigde Hassan Rohani heeft vrijdag de presidentsverkiezingen in Iran gewonnen.

Dat heeft de Iraanse minister van binnenlandse zaken Mostafa Mohammad Najjar zaterdag bekendgemaakt. Meer dan 36 miljoen Iraniërs brachten vrijdag hun stem uit.

Rohani wist in de eerste ronde een meerderheid van 50,7 procent van de stemmen te halen. Hierdoor is een tweede ronde overbodig.

De burgemeester van Teheran, Mohammad Bagher Qalibaf, eindigde als tweede op grote achterstand met ruim 16 procent van de stemmen. Hij heeft zijn verlies inmiddels erkend.

Nucleair onderhandelaar Saeed Jalili werd derde met 11,3 procent en de conservatieve Mohsen Rezaei eindigde als vierde met iets meer dan 10 procent van de stemmen. De opkomst lag op 72,7 procent, aldus Najjar.

Toestemming

Rohani was de enige gematigde kandidaat die toestemming had om mee te doen aan de verkiezingen. De overige kandidaten waren aanzienlijk conservatiever. Allen zijn loyaal aan de man die het uiteindelijk voor het zeggen heeft in Iran, ayatollah Ali Khamenei.

Op voorhand was de verwachting dat een van de andere vijf kandidaten de verkiezingen zou winnen.

Ahmadinejad

Rohani volgt niet de confronterende koers van de afzwaaiende president Mahmoud Ahmadinejad op het wereldtoneel, maar volgt de lijn van de gematigde oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani.

Hiermee zou Iran zijn atoomprogramma kunnen houden en tegelijkertijd verzoening met het Westen nastreven.

Timmermans

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zegt zaterdagavond in een reactie dat hij hoopt dat Rohani waarmaakt wat hij in de verkiezingscampagne heeft gezegd, namelijk dat hij zal streven naar een nieuwe en betere relatie met de buitenwereld.

"Op het eerste gezicht lijkt zijn speelruimte beperkt, aangezien hij ook onderdeel is van de religieuze elite die strak vast lijkt te houden aan het gevoerde beleid om niet tegemoet te komen aan de gerechtvaardigde eisen van de internationale gemeenschap, met name bij het nucleaire beleid", aldus Timmermans.

De minister wijst er op dat de mensenrechten nog altijd "onverminderd zwaar onder druk staan'' in Iran en het land een negatieve rol speelt bij een aantal regionale ontwikkelingen.

"Maar indien Rohani inderdaad invulling zal geven aan de wens een betere relatie met het Westen op te bouwen, is iedere stap in de goede richting welkom."