De demonstranten die het Gezipark in Istanbul hebben bezet zijn overeengekomen om daar twee weken te blijven, ondanks waarschuwingen van de Turkse overheid om het park te verlaten.

Dat heeft een activist, Tayfun Kahraman, zaterdag gezegd. Hij is een van de twee activisten die vrijdag met premier Recep Tayyip spraken.

Na een reeks discussies over wat ze nu gaan doen besloten de demonstranten te blijven. De demonstranten zijn boos vanwege plannen van de overheid om bomen in het park neer te halen en er barakken uit het Ottomaanse tijdperk voor in de plaats te zetten.

Op een eerste protestactie, op 31 mei, werd met een politiemacht gereageerd. Daarop kwam het tot een golf van demonstraties, de grootste in Turkije in tientallen jaren.

Reactie Erdogan

Premier Tayyip Erdogan heeft zaterdag in een reactie laten weten dat het Gezipark zondag leeg moet zijn. "Anders weten veiligheidstroepen hoe ze het plein moeten evacueren", aldus Erdogan. Hij wil het gebied vrij hebben, omdat er voor zondag een bijeenkomst gepland staat van de regerende AK-partij.

Erdogan deed zijn uitspraak tijdens een bijeenkomst van aanhangers in Sincan, een voorstad van Ankara. Enkele tienduizenden aanhangers verzamelden zich in de stad om Erdogan bij te staan, sommigen van hen werden met bussen naar de stad vervoerd.

Sincan is een bolwerk van conservatieve gelovigen die de ideeën van de AK-partij aanhangen.

Overzicht van de onrust in Turkije:

Lees ook: 'Opstand schudt democratie Turkije wakker'