Het lijkt ''overtrokken'' en ''gedurfd'' om aan te nemen dat de VS de inhoud van de vonnissen van het Joegoslavië-Tribunaal direct beïnvloeden. 

Dit heeft professor Carsten Stahn, directeur van het Grotius Centre voor volkenrecht van de Universiteit Leiden, vrijdag gezegd. Maar ''uiteraard werken tribunalen niet in een politiek vacuüm'', voegde hij er als kanttekening aan toe.

Rechter Frederik Harhoff van het tribunaal stelde eerder dat de Amerikaanse president van het VN-hof, Theodor Meron, de jurisprudentie over oorlogsmisdaden in het voordeel van machtige landen manipuleert.

Door vrijspraak van politieke en militaire leiders op de Balkan worden precedenten geschapen voor Amerikaanse generaals en politici die in landen als Irak en Afghanistan iets vergelijkbaars doen, suggereert de Deen.

Kleine landen

Maar Stahn wijst erop dat ook rechters uit kleine landen als Nederland en Malta voor de ook in de academische wereld omstreden vrijspraken stemden, terwijl rechters uit machtige landen als China en Frankrijk, die ook wel eens ergens interveniëren, voor een veroordeling waren.

Volgens de Amerikaanse hoogleraar volkenrecht Michael Scharf is het normaal dat rechters op recepties en congressen met regeringsvertegenwoordigers praten. Dit soort gesprekken kunnen ook de juridische aanpak van toekomstige zaken ''indirect beïnvloeden''; daar is volgens hem niets mis mee.

Hij neemt niet aan dat er meer aan de hand is: ''Ik ken rechter Meron persoonlijk als een consciëntieuze rechter van hoge integriteit.''