Bekende Italianen als de schrijver Roberto Saviano zijn in actie gekomen om de Joint Strike Fighter (JSF) ''de vleugels te kortwieken''. 

Zij vinden de aanschaf van het nieuwe gevechtsvliegtuig te duur. 158 parlementariërs hebben al getekend voor een motie waarin de regering wordt gevraagd om af te zien van de aanschaf. Die wordt deze maand nog in stemming gebracht in de Kamer van Afgevaardigden.

Dat heeft de krant la Repubblica vrijdag gemeld. Italië is een partner in de ontwikkeling van het Amerikaanse toestel. Als Italië geen toestellen meer koopt en helemaal uit het project stapt, zou dat een forse klap betekenen. Nederland heeft nog geen besluit genomen over de aanschaf van de JSF als vervanging van de F-16.

Verspilling

De actievoerders in Italië stellen dat technici er steeds minder zeker van zijn dat de JSF goed zal werken. Zij vinden het een ''gigantische verspilling van publiek geld'' in een tijd dat er te weinig financiële middelen zijn voor onderwijs, gezondheidszorg en het bevorderen van werkgelegenheid. Ook hekelen de tegenstanders dat de JSF in staat is om atoombommen te vervoeren en af te werpen.

De Italiaanse strijdkrachten en minister van Defensie Mario Mauro daarentegen vinden de aanschaf van de JSF ''onvermijdelijk''.