De Tsjechische premier Petr Necas is niet van plan op te stappen nu hij in opspraak is gekomen door de aanhouding van zeven medewerkers en vertrouwelingen.

De oppositiepartij Sociaal Democraten had aangekondigd een motie van wantrouwen in te dienen tegen Necas als hij zelf geen ontslag neemt. Maar Necas zei vrijdag tijdens een felle speech in het parlement dat hij aanblijft. Hij weerspreekt alle aantijgingen.

Necas is in het nauw gekomen na invallen van de politie donderdag in enkele overheidsgebouwen en andere kantoren. In totaal zijn zeven mensen aangehouden en aangeklaagd, maakte hoofdaanklager Ivo Istvan vrijdag bekend.

Onder de verdachten is het hoofd van het kantoor van de premier, Jana Nagyova. Zij zou de spin in het web zijn van corruptie, machtsmisbruik en illegale observaties door de veiligheidsdienst.

Veiligheidsdienst

In dat verband zijn ook twee leden van de militaire veiligheidsdienst opgepakt. Ze worden ervan beschuldigd dat ze oneigenlijk gebruik hebben gemaakt van de dienst door de vrouw van Necas te bespieden. De premier is met haar in een echtscheiding verwikkeld.

Daarnaast zijn enkele voormalige leden van het parlement ervan beschuldigd dat ze speciale gunsten hebben aangenomen. Volgens Necas was het echter een normale politieke kwestie en had het niets met criminaliteit te maken.

Wat betreft het bespieden van zijn vrouw, gaat het in zijn ogen om een misverstand over zijn bewaking. Ook kan hij niet geloven dat zijn kabinetschef Nagyova iets oneerlijks heeft gedaan.

Uitleg

Vrijdag moest Necas op het matje komen bij president Milos Zeman, samen met de belangrijkste oppositieleider, om te overleggen over de situatie. Necas is leider van de conservatieve Democratische Burgerpartij (ODS) en leidt sinds 2010 een centrumrechtse regering.

Tsjechië is sinds 2004 lid van de Europese Unie en staat al geruime tijd onder druk van Brussel in verband met verdenkingen van corruptie bij aanbestedingen van onder meer bouwbedrijven. Het land is al honderden miljoenen euro's gekort op subsidies.