De Congolese regering weigert verder te onderhandelen met rebellenbeweging M23.

Dat laat M23 vrijdag weten in een brief aan de speciale gezant van de Verenigde Naties voor het Grote Merengebied. Volgens M23-leider Bertrand Bisimwa is het Congolese leger bovendien bezig met voorbereidingen voor een aanval op de rebellen.

"Afgevaardigden van de regering kwamen woensdag aan in Kampala om de bemiddelaar mede te delen dat de regering niet langer onderhandelt met M23", aldus Bisimwa. In Kampala, de hoofdstad van Uganda, voerden de twee partijen de afgelopen tijd vredesonderhandelingen.

Voorstellen

Woordvoerder van de Congolese regering Lambert Mende bestrijdt de lezing van Bisimwa. De bemiddelaar zou beide partijen juist gevraagd hebben om voorstellen te doen.

"Waar de regering nu op wacht is afleveren van een samenvatting van de voorstellen bij de twee partijen. M23 wil opnieuw gaan onderhandelen over kwesties waar we het afgelopen halfjaar al over hebben gepraat. Ze proberen tijd te winnen", aldus Mende.

Hulp

In zijn brief schrijft Bisimwa ook dat de Congolese regering aanhangers van M23 oppakt. De rebellenbeweging zou hulp ontvangen uit Rwanda en derhalve worden vooral mensen opgepakt die banden met Rwanda hebben. "Sommigen zijn al overgebracht naar Kinshasa of naar onbekende plekken."

Mende ontkent dat de regering het specifiek heeft voorzien op Rwandees sprekende mensen. Berichten over tientallen arrestaties waren bij de woordvoerder niet bekend.

"We hebben negen mensen overgebracht naar Kinshasa. Slechts twee van hen spreken Rwandees." De aantijgingen dat het leger voorbereidingen treft voor een aanval deed Mende af door te stellen dat het natuurlijk niet gek is dat een leger zich in eigen land verplaatst.