De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de honderden demonstranten die Gezipark vrijdag nog bezet houden, opgeroepen het park te verlaten.

Hij stelde dat de regering hun boodschap heeft ontvangen tijdens gesprekken met hun vertegenwoordigers, en dat ze dus nu naar huis kunnen gaan.

Erdogan had donderdag in een gesprek met demonstranten benadrukt dat hij een uitspraak van de rechter over de omstreden bouwplannen in Istanbul zal afwachten en respecteren. Volgens de bouwplannen moet op de plaats van het huidige Gezipark in Istanbul, naast het centrale Taksimplein, een groot winkelcentrum komen dat ook plaats biedt aan culturele instellingen en een moskee.

Mocht de rechter beslissen dat de bouw niet door mag gaan, dan zal de regering zich daarbij neerleggen. De regering gaf eerder al aan dat de plannen in een referendum aan de bevolking worden voorgelegd als de rechter de bouwplannen toestaat.

Symbolisch gebaar

Waarnemers wijzen erop dat Erdogans toezegging zich te houden aan de uitspraak van de rechter vooral een symbolisch gebaar is, omdat de regering wettelijk verplicht is de uitspraak van de rechtbank te respecteren. Niettemin sloeg de premier een beduidend verzoenender toon aan dan voorheen en lijkt hij toch te kiezen voor een vreedzame oplossing.

Eerder had Erdogan de betogers nog gewaarschuwd dat zijn geduld op is en dreigde hij met hard politieoptreden. "Ons geduld is op. Ik waarschuw voor de laatste keer. Ik adviseer vaders en moeders hun kinderen uit het park te halen'', zei hij donderdag nog. Ook wees hij toen kritiek van het Europese Parlement over zijn harde optreden van de hand.

De protesten over de herinrichting van het Taksimplein en omgeving hebben zich de afgelopen weken uitgebreid tot een algemener protest tegen de regering, die zich in de ogen van de demonstranten te autoritair opstelt.

Overzicht van de onrust in Turkije:

Lees ook: 'Opstand schudt democratie Turkije wakker'