Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen heeft vrijdag het gebruik van chemische wapens door Syrië ''onacceptabel'' genoemd.

''Dit is een zaak van grote zorg'', zei hij tegen verslaggevers.

''De internationale gemeenschap heeft duidelijk gemaakt dat iedere inzet van chemische wapens volstrekt onacceptabel is en een duidelijke schending van het internationaal recht'', aldus het hoofd van het militaire bondgenootschap.

Volgens het Witte Huis hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten vastgesteld dat het leger van de Syrische president Bashar al-Assad de wapens op kleine schaal heeft gebruikt tegen rebellen.

'Niet overtuigend'

Rusland vindt het Amerikaanse bewijs voor het gebruik van chemische wapens door het Syrische leger niet overtuigend. Buitenlandadviseur Joeri Oesjakov van de Russische president Vladimir Poetin heeft dat vrijdag gezegd.

Oesjakov liet weten dat de Amerikaanse steun aan de rebellen de pogingen vredesbesprekingen niet dichterbij brengen.

Geen besluit

De Britse minister William Hague deelde vrijdag de constatering van de VS dat Syrische troepen die loyaal zijn aan Assad chemische wapens hebben gebruikt.

Een woordvoerder van premier David Cameron zei echter dat Groot-Brittannië niet klaar is om de Syrische oppositie te bewapenen. Het instellen van een no-flyzone of een andere ingreep sluit Londen niet uit. ''Alle opties liggen op tafel. Er is alleen nog geen besluit genomen.''

Duitsland wil geen wapens leveren aan de Syrische oppositie, ongeacht of chemische wapens zijn gebruikt.

De VS, Rusland en de Verenigde Naties overleggen al geruime tijd over een vredesconferentie voor Syrië.

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling

Meer over de situatie in Syrië