Zeven mensen zijn aangeklaagd in Tsjechië na invallen van de politie donderdag in enkele overheidsgebouwen en andere kantoren.

Dat heeft de hoofdaanklager in Praag vrijdag bekendgemaakt, zo meldt het Tsjechische persbureau CTK.

Het is niet duidelijk wie zijn gearresteerd en wat de beschuldigingen precies zijn. Volgens Transparency International, een onafhankelijke organisatie, maken de invallen deel uit van een actie tegen corruptie. De speciale politie-eenheden die zijn ingezet, houden zich bezig met onderzoek naar de georganiseerde misdaad.

De Tsjechische premier Petr Necas ligt nu onder vuur. Onder de mensen die zijn aangeklaagd, zijn enkele van zijn naaste medewerkers.

Overleggen

Vrijdag moet de premier op het matje komen bij president Milos Zeman, samen met de belangrijkste oppositieleider, om te overleggen over de situatie. Necas is leider van de conservatieve Democratische Burgerpartij (ODS) en leidt sinds 2010 een centrum-rechtse regering.

In Tsjechië gaan steeds meer stemmen op om vervroegde verkiezingen te houden. Het land is sinds 2004 lid van de Europese Unie en staat al geruime tijd onder druk van Brussel in verband met verdenkingen van corruptie bij aanbestedingen van onder meer bouwbedrijven. Het land is al honderden miljoenen euro's gekort op subsidies.