Zo'n vijftig miljoen Iraniërs kiezen vrijdag een nieuwe president. Ayatollah Ali Khamenei die als hoogste leider van het land grote invloed heeft op de kandidatenlijst, bracht 's morgens in de hoofdstad Teheran zijn stem uit. 

Hij riep landgenoten op vooral zijn voorbeeld te volgen. Een verslaggever van Al Jazeera meldt dat mensen al vroeg in de ochtend in de rij staan bij de stembureaus.

Burgers hebben de keuze uit zes kandidaten die vooraf zijn goedgekeurd door de Raad van Hoeders, een instituut van twaalf islamitische geestelijken en rechtsgeleerden. Politici met al te afwijkende opvattingen zijn vooraf uitgesloten van deelname. Naar verwachting zal de definitieve beslissing pas in een tweede ronde vallen.

Khamenei reageerde in een toespraak op Westerse critici die de eerlijkheid van de verkiezingen in twijfel trekken: ''Het kan ons niet schelen.'' De ayatollah deed de kritiek af als een poging van ''vijandelijke complotten om de bevolking te ontmoedigen deel te nemen aan de verkiezingen''.

De winnaar van de verkiezingen volgt Mahmoud Ahmadinejad op, die er twee termijnen op heeft zitten en daarom niet meer mag meedoen. Ahmadinejad botste regelmatig met het Westen. In eigen land kreeg hij na zijn herverkiezing in 2009 te maken met maandenlange protesten van tegenstanders.

De eerste uitslagen worden zaterdagavond Nederlandse tijd verwacht. Mocht geen van de kandidaten een meerderheid van de stemmen behalen, dan volgt op 21 juni een tweede stemronde waarin de twee hoogst geëindigde kandidaten het tegen elkaar opnemen.

Zes kandidaten in de race op presidentschap Iran

Vijf vragen over presidentsverkiezingen Iran