De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft in een gesprek met demonstranten benadrukt dat hij een uitspraak van de rechter over omstreden bouwplannen rond het Taksimplein in Istanbul zal afwachten en respecteren.

Mocht de rechter beslissen dat de bouw niet door mag gaan, dan zal de regering zich daarbij neerleggen.

Beide kampen lieten dat na afloop van het gesprek weten. Een vertegenwoordiger van de demonstranten noemde de toezeggingen "een positief resultaat". Van een einde van de protesten is echter nog geen sprake.

De regering gaf eerder al aan dat de herinrichting van het plein en de bebouwing van het naastgelegen Gezipark in een referendum aan de bevolking zal worden voorgelegd als de rechter de bouwplannen toestaat.

Erdogan sprak met een delegatie die bestond uit kunstenaars, acteurs en twee leden van de protestgroep Taksim Solidariteit. De toon was na het gesprek milder dan daarvoor; de premier gaf de betogers woensdag nog een "laatste waarschuwing".

Autoritair

De protesten over de herinrichting van het Taksimplein en omgeving hebben zich de afgelopen weken uitgebreid tot een algemener protest tegen de regering, die zich in de ogen van de demonstranten te autoritair opstelt. De oproerpolitie greep een aantal keren hard in.

Drie mensen, onder wie een politieman, zijn tijdens rellen om het leven gekomen. Veel demonstranten raakten gewond.

Gezipark

Volgens de bouwplannen moet op de plaats van het huidige Gezipark, naast het Taksimplein, een groot winkelcentrum komen dat ook plaats biedt aan culturele instellingen en een moskee. Daarnaast zou een replica van vroegere Ottomaanse barakken moeten verrijzen.

Overzicht van de onrust in Turkije:

Lees ook: 'Opstand schudt democratie Turkije wakker'