Bomaanslagen op de metro van New York en op een Deense krant zijn volgens de Amerikaanse regering voorkomen dankzij de inspanningen van veiligheidsdienst NSA.

Een woordvoerder van president Barack Obama noemde deze twee verijdelde plannen donderdag als concrete voorbeelden van het omstreden werk van de dienst.

De Amerikaanse regering wil duidelijk maken dat het grootschalig verzamelen van telefoon- en internetgegevens van burgers de veiligheid ten goede komt. ''Er is moeite gedaan om deze gevallen openbaar te maken om u en het Amerikaanse publiek te laten zien dat concrete resultaten worden geboekt door deze programma's''', zei de zegsman tegen de verzamelde pers.

Beide complotten speelden zich af in 2009. De hoogste baas van de NSA, generaal Keith Alexander, stelde woensdag al dat mogelijk tientallen terroristische aanvallen zijn voorkomen door het werk van zijn organisatie. Hij beloofde met voorbeelden te zullen komen.

Verontwaardiging

De grote schaal waarop gegevens werden verzameld heeft internationaal echter tot verontwaardigde reacties geleid. Zo heeft burgerrechtenorganisatie ACLU een rechtszaak aangekondigd tegen kopstukken van de NSA.

De activisten vinden dat de dienst het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy geschonden door bijvoorbeeld gegevens te verzamelen van gebruikers van internetdiensten van Google, Microsoft, Facebook, Yahoo en vele andere aanbieders.

Snowden

De 29-jarige Edward Snowden maakte vorige week bekend dat de NSA het telefoon- en internetgedrag van een groot aantal burgers in binnen- en buitenland in de gaten houdt. Snowden werkte voor een bedrijf dat de NSA hielp bij dit programma met de naam PRISM, dat de autoriteiten in staat stelt mee te kijken met allerlei soorten dataverkeer zoals e-mails, chats, video's en foto's.

De Amerikaanse klokkenluider vluchtte uit angst voor vervolging naar Hong Kong. Het is onbekend of hij daar nog steeds is.

Lees hier vijf vragen over PRISM

Volg het nieuws rond PRISM in ons dossier