De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) schaart zich achter de collega's van de Griekse zender ERT.

De regering van Griekenland wil de omroep opheffen en daarna in afgeslankte vorm opnieuw oprichten, om geld te besparen.

Dat besluit is ''ondemocratisch en onprofessioneel'' en ''ondermijnt het bestaan van publieke media in Griekenland en hun onafhankelijkheid van de regering'', zeggen NPO-bestuursvoorzitter Henk Hagoort en 49 collega's uit 38 landen.

De publieke omroepbazen hebben donderdag met de European Broadcasting Union (EBU) een gezamenlijke verklaring opgesteld.

Ze roepen de Griekse premier Antonis Samaras op om de beslissing terug te draaien. Behalve door de NPO is de verklaring ondertekend door onder meer de BBC, de Vlaamse VRT, ZDF uit Duitsland en de Italiaanse omroep RAI.

Vrijhaven

De Griekse regering sloot de uitzendingen van ERT dinsdag zeer abrupt af. De omroep zou een vrijhaven van verspilling zijn.

''Een geval van uitzonderlijk gebrek aan transparantie en ongelooflijke extravagantie'', zei een regeringswoordvoerder. ERT moet in afgeslankte vorm verder met zo'n 1200 werknemers. Tot nu toe waren er zo'n 2700 banen.

De sluiting van de omroep leidde tot woede in Griekenland. Vakbonden kwamen in het geweer, journalisten gingen in staking en de linkse partijen in de regering zijn ontstemd.

Alles over de ontwikkelingen in Griekenland in ons dossier