Israël zet zijn plannen door om meer dan duizend nieuwe woningen te bouwen in de nederzettingen Itamar en Bruchin op de Westelijke Jordaanoever.

Ook bijna tweehonderd reeds bestaande woningen zullen officieel worden goedgekeurd, zegt een legerwoordvoerder. Als alle procedures zijn doorlopen, kan de bouw over ongeveer een jaar beginnen, zegt Hagit Ofran van de groep Vrede Nu.

Het doorzetten van de plannen doorkruist de inspanningen van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry om het vredesproces weer op gang te brengen. De besprekingen tussen Israël en de Palestijnen liggen al bijna vijf jaar stil.

"Het is duidelijk dat er een Israëlische escalatie is en het is niet de eerste keer dat zij dit doen om de Amerikaanse regering in verlegenheid te brengen", zei Nimr Hamed, een adviseur van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. "Het Palestijnse standpunt is helder: de nederzettingenactiviteiten zijn illegaal."

Vredesoverleg

De Palestijnen willen het vredesoverleg niet hervatten zolang Israël blijft bouwen op de Westoever en in Oost-Jeruzalem. De Palestijnen claimen die gebieden, samen met de Gazastrook, om er hun toekomstige staat te vestigen.

Israël veroverde de gebieden in de oorlog van 1967. In de joodse nederzettingen op de Westoever en in Oost-Jeruzalem wonen inmiddels meer dan vijfhonderdduizend Israëliërs.