Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is niet van plan om Frankrijk en Groot-Brittannië te veroordelen omdat zij zouden overwegen wapens te leveren aan de Syrische rebellen. 

Dat zei de minister donderdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over Syrië. Deze landen weten volgens hem al dat Nederland zich verzet tegen het leveren van wapens.

Om de veroordeling was gevraagd door PVV-Kamerlid Raymond de Roon (PVV). "Ik ben niet van plan om dat te doen", antwoordde Timmermans hem. Volgens de minister zou dat niets aan de huidige situatie veranderen.

Het Europese wapenembargo tegen Syrië liep begin deze maand af, aangezien de lidstaten van de Europese Unie het niet eens konden worden over een verlenging.

Volkenrechtelijk

De discussie in de Tweede Kamer ging donderdag daarom vooral over de vraag of het bewapenen van de oppositiepartijen in Syrië volkenrechtelijk wel door de beugel kan.

Pieter Omtzigt (CDA) vindt van niet. Het Kamerlid baseerde zich daarbij op uitspraken die een volkenrechtdeskundige woensdag deed tijdens een hoorzitting in de Kamer over Syrië.

Omtzigt riep het kabinet dan ook op om te verklaren dat het volkenrecht in de huidige omstandigheden 'geen enkele basis' biedt voor wapenleveranties en Timmermans zou moeten verklaren dat die illegaal zijn.

Timmermans voelde daar niets voor. De bewindsman zei dat er ook een 'blik met volkenrechtdeskundigen' kan worden opengetrokken die het tegendeel zullen beweren.

Hij riep op niet te verzanden in een juridische discussie. Het gaat om een 'puur politieke afweging' om de oppositie al dan niet te bewapenen. "Voor Nederland kan er geen sprake zijn dat we wapens leveren en dat zullen we ook niet doen."

Argument

Bovendien geeft Omtzigt het regime van president Bashar Assad een argument in handen door te verklaren dat het bewapenen van de oppositie illegaal is. Volgens die 'perverse' redenering is het wel legaal om Assad te bewapenen. "Wil Omtzigt horen dat het legaal is om wapens te leveren aan Assad?", vroeg Timmermans. "Ik vind het schandalig dat wapens geleverd worden aan Assad."

De minister noemde het bewapenen van de rebellen wel 'volkenrechtelijk dubieus'. Timmermans zei verder dat hij geen mogelijkheden ziet om binnen de EU Frankrijk en Groot-Brittannië af te houden van het leveren van wapens. Het is nu een besluit van individuele lidstaten, aldus de bewindsman.

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling

Meer over de situatie in Syrië