In de Syrische burgeroorlog zijn tot nu toe zeker 93.000 dodelijke slachtoffers gevallen.

Dat melden de Verenigde Naties donderdag. De cijfers beslaan alleen bevestigde doden tot en met april 2013. Het ware dodental ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger.

Navi Pillay van de mensenrechten-afdeling van de VN zei donderdag dat sinds juli 2012 meer dan 5000 doden per maand zijn gevallen. 

De oorlog in Syrië begon in maart 2011. Sindsdien woedt een felle strijd tussen de overheidstroepen van president Bashar al-Assad en de verenigde oppositie. Naar schatting is het grootste deel van de slachtoffers gevallen aan de zijde van de rebellen.

Gruwelijkheden

Pillay: "Het gaat om gevallen waarbij kinderen zijn gemarteld en geëxecuteerd, of volledige families inclusief baby's zijn uitgemoord. Het herinnert ons er samen met het enorm hoge dodental aan hoe gruwelijk het conflict is geworden."

De cijfers van de VN zijn gebaseerd op in totaal acht bronnen, waaronder de Syrische regering en activisten aan de kant van de oppositie in Syrië. In totaal kregen de Verenigde Naties meer dan 260.000 rapporten binnen.

Zorgvuldig

De VN vergeleken de meldingen over slachtoffers van de verschillenden partijen met elkaar om dubbeltellingen te voorkomen. Doden van wie niet minstens de naam, sterfdatum en plaats van overlijden bekend waren, heeft de VN niet meegeteld.

De organisatie vermoedt ook dat veel doden helemaal niet zijn gemeld. De VN denkt daarom dat het echte dodental mogelijk veel hoger ligt dan de 93.000 die zijn geregistreerd. De VN denkt dat burgers het zwaarst te lijden hebben onder de oorlog, maar vaak is niet duidelijk of een dode een strijder of een burger is.

Bloedbad

Pillay sprak verder vrees uit voor een nieuw groot bloedbad, dit maal in de stad Aleppo. Pillay is bang voor een herhaling van de slag bij Qusair, waar het regeringsleger onlangs de rebellen verdreef. Daarbij vielen veel slachtoffers.

Volgens Pillay is de Syrische regering bezig voorraden aan te leggen en de troepen te versterken bij Aleppo voor een mogelijke aanval. De stad die voor de burgeroorlog meer dan 2 miljoen inwoners had, is deels in handen van rebellen. Volgens Pillay zou een aanval op de stad ook slecht nieuws zijn voor eventuele vredesonderhandelingen.

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling

Meer over de situatie in Syrië