De politie in Turkije zal alle 'wetsovertreders' verwijderen van het Taksimplein in Istanbul. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan donderdag gezegd.

Woensdag stelde Erdogan voor een referendum te houden over de bouwplannen in het Gezipark, dat naast het Taksimplein ligt.

Het plan voor de bouw van een winkelcentrum in het park was de kiem voor de omvangrijke protestacties van demonstranten, die zich al snel tegen de regering van Erdogan richtten.

Donderdag lieten de demonstranten weten het voorstel voor een referendum af te wijzen, omdat een volksraadpleging volgens hen niets wezenlijks verandert aan de grondrechten en vrijheden in Turkije.

"Dit plein behoort aan de bevolking van Istanbul, de bevolking van het land en aan alle bezoekers uit het buitenland. We kunnen dus niet toestaan dat wetsovertreders straffeloos rondhangen op het plein", aldus de premier. "We zullen het plein schoonvegen."

Europees Parlement

Erdogan is woedend op het Europees Parlement, dat een niet-bindende resolutie heeft aangenomen waarin zorg wordt uitgesproken over het 'buitenproportionele en buitensporige geweld' tegen demonstranten door de Turkse politie. "Wie denken jullie dat jullie zijn door zo'n beslissing te nemen?" brieste de premier vlak voor de stemming.

Het Parlement zei de 'reacties van de Turkse regering en premier Erdogan te betreuren' en beschuldigde hem ervan de situatie in Turkije te polariseren. Erdogan liet weten de 'beslissing die het Europees Parlement over ons gaat nemen niet te erkennen'.

Overleden

Bij botsingen tussen demonstranten en de politie is een vijfde persoon overleden. Het gaat om een 26-jarige demonstrant die op 1 juni in Ankara werd getroffen door een traangasgranaat. Dat heeft de raadsman van zijn familie donderdag bekendgemaakt. Het slachtoffer lag al dagen op de intensive care.

De protesten begonnen op 31 mei. Er zijn duizenden mensen gewond geraakt bij de veldslagen tussen de demonstranten en de politie, stellen mensenrechtenorganisaties.

Bij verscheidene incidenten zijn de afgelopen tijd al vier betogers en een Turkse agent omgekomen.

Overzicht van de onrust in Turkije:

Lees ook: 'Opstand schudt democratie Turkije wakker'