De strijdende partijen in Syrië rekruteren kinderen om te vechten in de burgeroorlog. Ook is sprake van marteling van kinderen die banden zouden hebben met de oppositie door de Syrische regering. 

Dat stelt VN-chef Ban Ki-moon in een rapport dat woensdag (lokale tijd) is uitgebracht.

Rebellen zouden kinderen in de leeftijd van 15 tot 17 jaar inzetten om voedsel en water te brengen, maar ook bij gevechten. Ze komen vaak in contact met de rebellen door een ouder familielid. Ook kinderen die al hun familie kwijt zijn, komen regelmatig bij rebellen terecht.

Vooral het Syrische leger en de inlichtingendiensten zouden met name jongens martelen om informatie los te krijgen. Dat gebeurt soms met seksueel geweld.

Marteling

''Gevangen kinderen, soms jongens van 14 jaar, ondergaan vergelijkbare of dezelfde martelingen als volwassenen. Het gaat daarbij om elektrische schokken, afranselingen, bedreigingen en seksuele marteling'', aldus het rapport.

In de Syrische oorlog zijn volgens de bijzondere VN-gezant voor kinderen en gewapende conflicten duizenden kinderen gedood. De gezant, Leila Zerrougui , bezocht Syrië eind vorig jaar.

Het rapport gaat niet alleen over Syrië. Ook in onder meer Afghanistan, Somalië en de Democratische Republiek Congo zijn ze het slachtoffer van geweld.

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling

Meer over de situatie in Syrië