Noord-Korea heeft Zuid-Korea de schuld gegeven van het niet doorgaan van het overleg over de heropening van het Noord-Koreaanse industriepark Kaesong.

Dat stond woensdag gepland. Persbureau KCNA bracht donderdag een verklaring van Noord-Korea naar buiten.

Beide landen konden het dinsdag niet eens worden over de samenstelling van de delegaties. ''Het ging niet om het niveau van de delegatie, maar om de manifestatie van ongure bedoelingen het overleg tussen autoriteiten vruchteloos te maken", aldus de verklaring. Het bedrijventerrein is het belangrijkste industriële samenwerkingsproject van de aartsrivalen.

Boos

Het zou het eerste overleg op hoog niveau zijn geweest in 6 jaar tijd. Sinds maart was er geen enkel contact meer tussen beide landen en dreigde Pyongyang met oorlog. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was boos over nieuwe internationale sancties die waren ingesteld nadat het land een kernproef had gehouden. Zondag was er wel een voorbereidend werkoverleg in de gedemilitariseerde zone.

Woensdag meldde het Zuid-Koreaans persbureau Yonhap dat Noord-Korea pogingen van Zuid-Korea negeert om contact te leggen. Seoul heeft woensdag twee keer geprobeerd Noord-Korea te bellen met de speciale telefoonlijn, de hotline. Maar het streng communistische regime in Pyongyang nam niet op.

Dossier Noord-Korea

Achtergrond: Kim flirt alleen met oorlog