De plaatsvervangend directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, Michael Morell, treedt terug. 

Dat meldt persbureau AP woensdagavond. De directeur van de CIA, John O. Brennan, maakte het nieuws bekend. 

"Hoe graag ik ook zou willen dat Michael zo lang mogelijk zou blijven waar hij is, hij heeft besloten terug te treden om meer tijd met zijn gezin door te kunnen brengen en andere professionele mogelijkheden aan te grijpen", aldus Brennan volgens de site van de Amerikaanse publieke radio.

Morell heeft 33 jaar bij de CIA gewerkt en informeerde George W. Bush bijvoorbeeld over 9/11. Ook was hij aan Obama's zijde op de dag dat Osama Bin Laden werd gedood in Pakistan.

"Ik ben gepassioneerd over twee zaken in deze wereld - het Bureau en mijn gezin", aldus Morell in een statement. "En hoewel ik voor een derde van een eeuw alles heb gegeven voor de CIA, en voor het beleid van de inlichtingendienst, is het nu tijd om alles wat ik in me heb aan mijn gezin te geven."

Morell zal in augustus worden opgevolgd door Avril D. Haines, voormalig juridisch adviseur van Obama op het gebied van nationale veiligheid. 

Kritiek

Morell kreeg aan het einde van zijn carrière wat kritiek over zijn handelen. Zo stemde hij in met het voorstel van het ministerie van Buitenlandse Zaken om een referentie aan militanten in een controversiële memo over de aanval in Benghazi te schrappen.

Morell werd ook bekritiseerd om zijn uitspraak over de omstreden ondervragingsmethoden van de CIA; hij verklaarde dat deze bruikbare informatie hebben opgeleverd.