Met het verzamelen van telefoon- en internetgegevens door de Amerikaanse geheime dienst NSA zijn tientallen potentiële terroristische activiteiten verijdeld. 

Dat zei de baas van de organisatie, generaal Keith Alexander woensdag.

Het was de eerste keer dat hij zich uitliet sinds het bekend worden van het gebruik van het PRISM-programma. Klokkenluider Edward Snowden maakte het op grote schaal verzamelen van de gegevens publiek.

Volgens Alexander is de Amerikaanse infrastructuur van telecombedrijven tot energieleveranciers, niet goed voorbereid om met vernietigende cyberaanvallen om te gaan. In een verklaring bedoeld voor het Amerikaanse Congres zegt hij dat op en schaal van tien de voorbereiding wat hem betreft een drie krijgt.

Snowden

De dreiging van terroristische aanvallen via moderne communicatiekanalen is volgens de Amerikaanse autoriteiten de reden om gegevens te verzamelen. Vorige week kwamen de eerste berichten daarover naar buiten via de Britse krant The Guardian die de kennis verkreeg via Snowden. De 29-jarige Amerikaan werkte voor een bedrijf dat de NSA hielp bij het in de gaten houden van burgers op internet.

De Amerikaanse president Barack Obama verdedigde daarna het verzamelen op last van de NSA van telefoongegevens bij het grote Amerikaanse telecombedrijf Verizon.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Al het laatste nieuws over PRISM in ons dossier