De Turkse regering is bereid een referendum te houden over de bouwplannen op het Taksimplein in Istanbul. Dat heeft een woordvoerder van Recep Tayyip Erdogan woensdag gezegd.

De bouwplannen vormden de aanleiding voor de grootschalige protesten die afgelopen tijd in Turkije plaatshadden.

Het aanbod van de regering voor een referendum volgde op een bespreking tussen Erdogan en een groep actievoerders.

Protesten

Eerder op de avond verklaarde Erdogan dat de protesten in Turkije binnen 24 voorbij zullen zijn. De politie zal zich vanaf nu bovendien anders gedragen, stelde de premier. 

''Ik heb instructies gegeven aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Binnen 24 uur zal dit voorbij zijn.'' Dat zei Erdogan volgens CNN Türk, die een bron citeert die aanwezig was bij een overleg woensdag van Erdogan. 

Demonstranten

Enkele uren na deze woorden stroomde het plein weer vol met duizenden demonstranten. Die gaven onder meer gehoor aan een oproep van het Taksim Solidariteit Platform. Ook de oproerpolitie liet zich weer op het plein zien.

Rond het Gezipark zijn barricades opgeworpen. De wegen naar het plein zijn in de loop van woensdag vrijgemaakt door de autoriteiten.

In de nacht van dinsdag op woensdag kwam het tot gevechten tussen politie en demonstranten nadat dinsdagochtend de oproerpolitie het plein met harde hand had schoongeveegd. Woensdagochtend was het Taksimplein grotendeels verlaten en bezaaid met resten van de barricades die de betogers hadden opgeworpen. Voor het eerst sinds de betogingen begonnen, reden taxi's over het plein.

Duitsland

Duitsland is geschrokken van het gewelddadige optreden van de Turkse politie tegen betogers. Minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle noemde het ingrijpen van de politie op het Taksimplein verontrustend.

''De Turkse regering geeft met haar reactie op de protesten een verkeerd signaal aan het eigen volk en aan Europa'', aldus Westerwelle. ''We verwachten dat premier Erdogan de situatie kalmeert in de geest van de Europese waarden en de aanzet geeft voor een vreedzame dialoog.''

Europarlementariërs hebben het geweld van de Turkse autoriteiten tegen demonstranten als buitensporig bestempeld.

Nederland

Ook Nederlandse afgevaardigden haalden woensdag in het parlement in Straatsburg uit naar het optreden van de politie. ''Het is schandalig en moet onmiddellijk stoppen. Turkse autoriteiten moeten alles in het werk stellen om een vreedzame oplossing te vinden'', stelde PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt.

De meerderheid moet rekening houden met de positie van een minderheid, benadrukte CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten tijdens het ingelaste debat over Turkije. Zij komt elk jaar met een rapport over de ontwikkelingen in het land, dat lid wil worden van de Europese Unie.

Overzicht van de onrust in Turkije:

Lees ook: 'Opstand schudt democratie Turkije wakker'