In Moskou is woensdag massaal gedemonstreerd tegen de Russische president Vladimir Poetin. Tussen de tien- en vijftienduizend Russen sloten zich aan bij een protestmars.

De mars was georganiseerd om solidariteit te betuigen met activisten die ruim een jaar geleden tijdens betogingen tegen Poetin werden opgepakt en nog altijd in voorarrest zitten. Voor zestien van hen dreigt een gevangenisstraf van tien jaar.

Aan het hoofd van de optocht liepen oppositieleider Aleksej Navalny en zijn vrouw, achter een groot oranje spandoek met daarop de slogan: 'Voor jullie en onze vrijheid'. Tegen Navalny loopt een proces wegens verduistering, dat door hem en velen met hem is bestempeld als louter politiek gemotiveerd.

Woensdag was het Ruslanddag, een feestdag. Er kwamen voor de protestmars minder mensen opdagen dan de massale honderdduizend die vorig jaar aan de vooravond van Poetins herverkiezing op de been waren. De opkomst was niettemin aanzienlijk hoger dan verwacht.

"Je kunt niet thuis blijven zitten als de regering de gewone, nette mensen in ons land begint te onderdrukken - mensen die niet in dit moeras willen leven, mensen die willen dat hun land welvaart. En ik vind, en dat zeg ik tegen iedereen, dat het misdadig is om in Rusland aan de zijlijn te blijven staan als wetteloosheid de norm is geworden", zo betoogde burgerrechtenactivist Vitaly Zolomov.