Noord-Korea negeert pogingen van Zuid-Korea om contact te leggen. Seoul heeft woensdag twee keer geprobeerd Noord-Korea te bellen met de speciale telefoonlijn, de hotline. 

Maar het streng communistische regime in Pyongyang nam niet op. Dat meldde het Zuid-Koreaans persbureau Yonhap.

Woensdag was overleg gepland tussen het arme stalinistische noorden en het rijke democratische zuiden over de heropening van het industriepark Kaesong in Noord-Korea. Het bedrijventerrein is het belangrijkste industriële samenwerkingsproject van de aartsrivalen. Noord-Korea zegde dit overleg dinsdag af. Seoul en Pyongyang konden het niet eens worden over de samenstelling van de delegaties.

Oorlog

Het zou het eerste overleg op hoog niveau zijn geweest in 6 jaar tijd. Sinds maart was er geen enkel contact meer tussen beide landen en dreigde Pyongyang met oorlog. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was boos over nieuwe internationale sancties die waren ingesteld nadat het land een kernproef had gehouden. Zondag was er wel een voorbereidend werkoverleg in de gedemilitariseerde zone.

De speciale telefoonlijn, die door het Rode Kruis is aangelegd, is vrijdag door Noord-Korea hersteld. Sindsdien hadden de landen elke dag twee keer contact met elkaar.

Dossier Noord-Korea

Achtergrond: Kim flirt alleen met oorlog

Chronologie van recente gebeurtenissen Noord-Korea