De autoriteiten hebben in de vroege ochtend van woensdag het Taksimplein laten schoonvegen. Tenten van demonstranten werden weggehaald. 

De actie volgde na een urenlang kat- en muisspel tussen demonstranten en de politie. Op het plein waren dinsdagavond ongeveer dertigduizend mensen samengekomen.

De politie gebruikte waterkanonnen, traangas en rubberen kogels om hen weg te drijven. 

''We zullen het plein heropenen als alles normaal is in het gebied en onze veiligheidstroepen het volledig onder controle hebben'', aldus de gouverneur van Istanbul, Huseyin Avni Mutlu. ''De jeugd die er blijft loopt risico want wij zullen het gebied ontdoen van marginale groepen. We zullen niet toestaan dat onze regering als 'zwak' bestempeld kan worden.'' 

Traangas

In de hoofdstad Ankara verdreef de politie met waterkanonnen en traangas enkele honderden demonstranten die daar uit solidariteit waren met hun collega's in Istanbul. Een tentenkamp in het Kugulupark werd door de autoriteiten opgeruimd. 

Premier Reccep Erdogan zei dat hij zijn harde opstelling niet zal veranderen. Hij riep de demonstranten op hun acties te staken.

''Tegen degenen die door willen gaan zeg ik 'het is voorbij. Van nu af aan zullen wij dit niet meer tolereren. We zullen niet alleen deze acties beëindigen, we zullen de provocateurs en terroristen ook opsporen. Niemand komt hier mee weg."

Duitsland

Duitsland is geschrokken van het gewelddadige optreden van de Turkse politie tegen betogers. Minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle noemde woensdag de beelden uit Istanbul na het ingrijpen van de politie op het Taksimplein verontrustend.

"De Turkse regering geeft met haar reactie op de protesten een verkeerd signaal aan het eigen volk en aan Europa'', aldus Westerwelle. "We verwachten dat premier Recep Tayyip Erdogan de situatie kalmeert in de geest van de Europese waarden en de aanzet geeft voor een vreedzame dialoog.''

Ook Bondspresident Joachim Gauck heeft zijn zorgen geuit. Hij heeft tegen de Turkse president Abdullah Gül gezegd dat hij zich zorgen maakt over het buitensporige geweld. Gauck belde dinsdagavond met Gül om te informeren naar de situatie in Turkije.

Bemoedigend

Gauck noemde het bemoedigend dat zich in Turkije een burgermaatschappij aftekent. Volgens de president heeft iedere burger het recht om vreedzaam te demonstreren.

Het Witte Huis liet dinsdagavond ook al zijn zorgen blijken. "We volgen de ontwikkelingen met zorg. Ons belang blijft het ondersteunen van de vrijheid van meningsuiting en vreedzame protesten'', aldus de verklaring. De Verenigde Staten noemen Turkije een vriend en een bondgenoot, maar Washington wil wel dat het land fundamentele vrijheden respecteert.

Regeerstijl

De betogingen tegen de Turkse regering houden inmiddels bijna 2 weken aan. Ze zijn onder meer gericht tegen de autoritaire regeerstijl van Erdogan. Die heeft toegezegd woensdag in gesprek te gaan met demonstranten. Niet alle groepen groepen zijn daarvoor uitgenodigd. De premier noemt sommige demonstranten gespuis dat erop uit is de Turkse economie te beschadigen.

Bekijk beelden van het Taksimplein:

Overzicht van de onrust in Turkije:

Lees ook: 'Opstand schudt democratie Turkije wakker'