De Amerikaanse Senaat heeft dinsdag met een ruime meerderheid besloten de nieuwe immigratiewet te behandelen. 

Daarmee is de eerste procedurele horde genomen voor de wet die miljoenen illegale immigranten in de Verenigde Staten een kans biedt het Amerikaanse staatsburgerschap te verwerven.

De uitslag van de stemming was 85 tegen vijftien. Na een tweede procedurestemming later dinsdag kan de behandeling van de wet officieel beginnen.

President Barack Obama deed eerder dinsdag een dringend beroep op het Congres om hem uiterlijk dit najaar een wet te presenteren die hij kan ondertekenen.

"Het Congres moet handelen en dat moment is nu gekomen. Er is geen enkele reden dat dit niet voor het einde van de zomer kan worden gedaan. Er is geen enkele reden om procedurespelletjes te spelen of obstructie te plegen, louter om deze beste mogelijkheid sinds jaren om dit probleem op een voor middenstandsgezinnen, bedrijfseigenaren en legale migranten eerlijke manier te regelen, te dwarsbomen."

Grens

Het door vier Republikeinen en vier Democraten opgestelde wetsvoorstel voorziet in versterkte bewaking van de grens met Mexico, controles op werkplekken en toelating van tienduizenden hoog- of laagopgeleide werkkrachten.

Bovendien krijgen de elf miljoen illegale migranten in het land uitzicht op het Amerikaanse staatsburgerschap, als ze een pad van dertien jaar hebben doorlopen.

Ondanks de ruime meerderheid hebben veel Republikeinen duidelijk gemaakt dat zij belangrijke wijzigingen willen in het wetsvoorstel, vooral op het gebied van grensbewaking, maar ook ten aanzien van naheffingen voor belastingen en dekking voor ziektekosten.