Het Russische lagerhuis heeft dinsdag vrijwel unaniem een wet aangenomen die het verspreiden van 'homoseksuele propaganda' verbiedt. 

Op het verschaffen van informatie over homoseksualiteit aan minderjarigen komt een boete te staan. Van de leden van de Staatsdoema stemden er 434 voor de wet. Eén parlementariër onthield zich van stemming. Er werd geen tegenstem uitgebracht. 

De wet moet nog worden goedgekeurd door het hogerhuis. Daarna is het aan president Vladimir Poetin om de wet met zijn handtekening van kracht te laten worden. 

Onder de nieuwe wet staat er een hoge boete op het verschaffen van informatie aan minderjarigen over homoseksualiteit of transgenders. Ook worden optochten als de Gay Pride verboden. Rusland zou voorts overwegen een adoptieverbod in te voeren voor burgers van landen waar het homohuwelijk is toegestaan. 

Parlementariërs hebben de woorden 'homoseksuele propaganda' in de wet afgezwakt tot 'propaganda over niet-traditionele seksuele relaties', waaronder voorstanders van de wet 'relaties die niet bevorderlijk zijn voor de voortplanting' verstaan. 

Activisten

In Moskou werden enkele tientallen activisten opgepakt, omdat ze voor de Staatsdoema wilden protesteren tegen de wet. De politie greep in toen voorstanders van de wet hun demonstrerende tegenstrevers begonnen te bekogelen met water en eieren. Op ruim een kilometer afstand werden betogers aangevallen door gemaskerde lieden. 

De Russische activiste Ljoedmilla Aleksejeva noemde de nieuwe wet 'een stap naar de middeleeuwen'. "In normale landen vervolgt niemand vertegenwoordigers van seksuele minderheden", zei zij tegen het persbureau Interfax. "Een modern mens weet dat deze mensen van anderen verschillen zoals een brunette verschilt van een blondine. Ze zijn nergens schuldig aan." 

Verplichting

Russische functionarissen willen niets van de kritiek weten. Minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zei in februari dat Rusland geen enkele internationale of Europese verplichting heeft om 'propageren van homoseksualiteit toe te staan'.

Een directeur van een Russisch staatstelevisienetwerk zei in een landelijk uitgezonden talkshow dat homoseksuelen moet worden verboden bloed, sperma of organen af te staan voor transplantatie en dat hun hart na hun overlijden moet worden verbrand. 

De Staatsdoema aanvaardde dinsdag nog een andere wet, die het krenken van religieuze gevoelens strafbaar stelt met maximaal drie jaar gevangenis.

Het wetsvoorstel, dat werd aangenomen met 308 stemmen voor en twee tegen, werd vorig jaar ingediend nadat drie leden van de vrouwenpunkgroep Pussy Riot in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protest tegen Poetin ten gehore hadden gebracht.