De onrust op het Taksimplein in de Turkse stad Istanbul houdt ook in de nacht van dinsdag op woensdag aan. De politie stormde het plein op om charges uit te voeren tegen overgebleven demonstranten.

De politie zette dinsdagavond voor de tweede keer die dag traangas en waterkanonnen in tegen de actievoerders. Verscheidene mensen werden na de jongste botsingen in ambulances afgevoerd.

De gouverneur van Istanbul liet op Twitter weten dat ''marginale groepen'' politieagenten hadden aangevallen. Die agenten stonden voor het cultureel centrum Atatürk bij het Taksimplein.

De betogers hadden gehoor gegeven aan een oproep van het Taksim-platform om vanaf 18.00 uur (Nederlandse tijd) opnieuw te demonstreren. Het Taksim-platform is een initiatief van tegenstanders van omstreden bouwplannen in het Gezipark, dat aan het Taksimplein grenst.

Ook op andere plekken in Istanbul zijn actievoerders samengekomen.

Beelden van de ontruiming van het Taksimplein:

Afschrikken

De betogers leken zich niet te laten afschrikken door de inzet eerder op de dag van de ordetroepen tegen relschoppende demonstranten. In de ochtenduren trokken honderden manschappen van de oproerpolitie met pantserwagens het Taksimplein op waar zij waterkanonnen en traangas inzetten.

Volgens Hürriyet zijn bij een rechtbank in Istanbul ruim 50 juristen aangehouden, die zich bij de betogers hadden aangesloten. Circa 100 collega's van de opgepakte juristen verzamelden zich daarna voor een politiebureau in Istanbul. Ze eisten daar de vrijlating van hun collega´s.

Geweld

Het Taksim-platform liet weten dat het zich grote zorgen maakt over het geweld dat de politie tegen actievoerders zou hebben gebruikt.

De groep eiste de vrijlating van alle mensen die tijdens de betogingen zijn opgepakt. Verder herhaalde het platform de eis dat niet elke vierkante meter van het Gezipark in beton mag worden gegoten. ''We zullen ons park en onze pleinen samen met onze burgers blijven beschermen'', aldus de actiegroep.

Het platform kreeg bij de massademonstratie van dinsdagavond de steun van circa 20 parlementariërs van de Republikeinse Volkspartij (CHP), de belangrijkste oppositiepartij in Turkije. De volksvertegenwoordigers lieten weten dat ze samen met de andere betogers de nacht op het Taksimplein zullen doorbrengen.

Gesprek

Erdogan heeft toegezegd woensdag in gesprek te gaan met de demonstranten. Hij bedoelt daarmee waarschijnlijk op het vreedzame deel. De rest van de actievoerders noemde hij in een toespraak tot het parlement ''vandalen''. De ''groene demonstranten'' in het Gezipark worden volgens Erdogan door derden gebruikt om de economie van Turkije te raken.

In het Gezipark begon het protest tegen de bouw van onder meer een winkelcentrum. De betogingen verspreidden zich snel over het land als protest tegen het beleid van premier Erdogan.

Overzicht van de onrust in Turkije:

Lees ook: 'Opstand schudt democratie Turkije wakker'