Twee ministers uit de regering van Desi Bouterse hebben maandag hun functie neergelegd. 

Het gaat om de ministers Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer en Ramon Abrahams van Openbare Werken, beide lid van de Nationaal Democratische Partij (NDP) van Bouterse.

Het lokale dagblad de Ware Tijd meldt dat ook de minister van Onderwijs, Shirley Sitaldien, het veld moet ruimen. Volgens hun site zullen er de komende dagen nog andere wisselingen in de regering-Bouterse worden doorgevoerd.

Inmiddels is al bekend dat NDP-parlementariër Rabin Parmessar de nieuwe minister van Openbare Werken wordt.

Ruimte

Kromosoeto meldt dat hij zijn portefeuille heeft neergelegd om ''de president de ruimte te geven''. Wat hij daarmee precies bedoelt, zegt hij niet. Wat de reden is dat Abrahams het bijltje erbij neer heeft gegooid, weet Kromosoeto niet. ''Maar ik heb sterk het gevoel dat ook Abrahams ruimte wil geven aan de president."

Vanuit de oppositie nam de kritiek op beide ministers de laatste tijd steeds verder toe. Vooral Abrahams moest het ontgelden omdat hij regelmatig bevriende aannemers grote projecten gunde zonder dat daarvoor een openbare aanbesteding was gehouden. Met het opstappen van deze ministers kan Bouterse de oppositie tegemoetkomen.

Ontslagen

Overigens meldt de Surinaamse nieuwssite Starnieuws dat Bouterse de ministers zelf heeft ontslagen en hun opstappen dus niet vrijwillig is.

Kromosoeto zei daarop in een reactie dat dit onjuiste informatie is en dat hij zelf zijn functie heeft neergelegd en er niets onder dwang is gebeurd. De woordvoerder van de president was niet voor commentaar bereikbaar.