Edward Snowden, de klokkenluider die openbaarde dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten op grote schaal telefoon- en internetgegevens aftappen, is ontslagen door Booz Allen.

Dat heeft het bedrijf laten weten op de eigen website.

De Amerikaan werkte nog geen 3 maanden voor het consultancybedrijf en was onderdeel van een team op Hawaii.

De 29-jarige Snowden verdiende bij Booz Allen 90.000 euro per jaar. Zijn contract is ontbonden omdat hij de 'code van ethiek en het beleid' van het bedrijf heeft overtreden.

"De nieuwsberichten dat dit individu heeft geclaimd geheime informatie te hebben gelekt zijn schokkend", luidt de verklaring van Booz Allen. "We zullen nauw samenwerken met onze klanten en de autoriteiten in hun onderzoek naar deze zaak."

CIA

Snowden was eerder technisch analist bij de CIA. Zondag maakte hij bekend dat hij het lek was dat details over de praktijken van het National Security Agency (NSA) prijsgaf.

The Guardian en The Washington Post hebben de afgelopen dagen meerdere onthullingen gedaan in het PRISM-schandaal over spionagepraktijken door Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Hong Kong

Snowden verblijft momenteel vermoedelijk in Hong Kong, al is hij sinds dinsdagochtend spoorloos. De Chinese stad heeft een uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten.

Waarnemers zeggen dat het maanden kan duren voordat Snowden zou kunnen worden uitgeleverd aan de VS, een verzoek kan daarnaast ook nog geblokkeerd worden door China.

Lees hier vijf vragen over PRISM

Volg het nieuws rond PRISM in ons dossier