De Turkse politie heeft dinsdagochtend het Taksimplein in Istanbul bestormd. De demonstranten en oproerpolitie raakten met elkaar in gevecht.

Honderden politiemensen trokken vroeg in de ochtend met pantserwagens het plein op en richtten waterkanonnen en traangas op de actievoerders. Die beantwoordden dat met stenen en brandbommen.

Volgens Turkse media raakten verschillende mensen gewonden. Een deel van de demonstranten deed niet aan mee aan de rellen.

De meeste demonstranten werden van het plein gedreven, maar enkele actievoerders probeerden vervolgens opnieuw het plein te betreden.

Erdogan

Premier Tayyip Erdogan heeft naar aanleiding van het protest een toespraak voor het parlement gehouden. In die toespraak benadrukte hij dat zijn partij zich altijd heeft ingezet voor alle Turken. "We zullen blijven luisteren naar democratische eisen", aldus Erdogan. ''We dwingen niemand, en laten ons niet dwingen."

De premier gaf in de toespraak aan dat de boodschap van de betogers niet helder is. Hij gaf de media en de sociale media de schuld voor de onrust in het land. Vooral buitenlandse media zouden foutieve informatie hebben verstrekt over de protesten in Istanbul.

Erdogan toonde zich bereid te luisteren naar de wensen van de betogers, maar zei tegelijkertijd niet van plan te zijn op onredelijke voorstellen in te gaan. "Als mijn reactie als te hard wordt beschouwd, dan spijt me dat. Ik ben Tayyip Erdogan, dat kan ik niet veranderen", sprak de premier stellig. "Wat hadden de betogers verwacht. Dat we voor hen zouden knielen?"

Erdogan heeft de betogers opgeroepen het Gezi Park te ontruimen. Hij zei dat de golf van protest in het land onderdeel is van een opzettelijke poging het aanzien en de economie van Turkije te beschadigen.

Spandoeken

De politie verwijderde spandoeken die aan gebouwen langs het plein hingen. Volgens lokale autoriteiten is het niet de bedoeling dat de politie de demonstranten van het plein jaagt, maar is de actie gericht tegen de spandoeken, die ook over een beeld van Ataturk hangen. Ataturk is de grondlegger van het hedendaagse Turkije.

Erdogan heeft woensdag toegezegd de leiders van de demonstranten te ontmoeten, meldt Reuters.

De demonstranten willen met Erdogan spreken om 'een einde te maken aan de onrust die is ontstaan. 

Aanvankelijk waren de demonstraties gericht tegen bouwplannen op het plein, maar ze breidden zich uit over het hele land en zijn nu gericht tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan in het algemeen.

Bekijk beelden van de ontruiming:

Bekijk livebeelden

Overzicht van de onrust in Turkije:

Lees ook: 'Opstand schudt democratie Turkije wakker'