Nederlandse geheime diensten krijgen ook informatie uit het aftapprogramma PRISM van de Verenigde Staten. 

Als de AIVD een Amerikaanse mailadres opgeeft als verdacht, is binnen vijf minuten alles bekend, zegt een AIVD-agent dinsdag in De Telegraaf. De agent was volgens de krant werkzaam voor de dienst die Nederlandse moslimextremisten in de gaten houdt.

Veel bedrijven werken volgens de agent actief mee bij het geven van inzage in hun gegevens. "Alle grote commerciële internetdiensten worden gedwongen een applicatie aan te leveren waarmee diensten onbeperkt kunnen grasduinen."

Samen vormen die applicaties het programma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA om vertrouwelijke internetdata te vergaren.

Skype

Skype wilde volgens de agent jarenlang geen inzage geven, maar sinds het eigendom is van Microsoft zou alles worden gedeeld zoals ook bij Google en Facebook het geval is. De topmannen van die laatste twee bedrijven stelden zaterdag nog niet op de hoogte te zijn van het internet-afluisterprogramma.

Ook Nederlandse bedrijven zouden welwillend meewerken. "Bij een verzoek krijgt men gewoon direct toegang tot de data, alles op een presenteerblaadje." Als een bedrijf niet meewerkt, wordt een agent 'geactiveerd' die toegang heeft tot de informatie van het bedrijf.

"Binnen bedrijven en instellingen, overal zijn agenten te activeren, die wachten op een informatieverzoek." Nederland werkt volgens organisatie Bits of Freedom zelf ook aan een dergelijk aftapsysteem om Nederlandse burgers massaal in de gaten te houden.

D66 wil dinsdagmiddag vragen stellen aan minister Ronald Plasterk over deze kwestie, tijdens het mondelinge vragenuur in de Tweede Kamer.

Privacy

De woordvoerder van Plasterk was dinsdagochtend niet bereikbaar voor een reactie. Plasterk zei vrijdag nog in reactie op het Amerikaanse schandaal dat het 'nooit zo kan zijn dat de overheid zo maar rond kan shoppen op internet'. "Privacy is een grondrecht", zei Plasterk. Volgens hem was de vrijheid van meningsuiting in het gedrang. 

De parlementaire controle op de AIVD, en dan met name op activiteiten van de dienst die niet in de publiciteit mogen komen, gaat via de commissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, beter bekend als de 'commissie stiekem'. Hierin zitten de fractievoorzitters van alle partijen. Onduidelijk is of dit onderwerp daar ook besproken is.

'Schandaal'

De burgerrechtenbeweging Bits of Freedom eist een einde aan het gebruik van aftapprogramma PRISM door Nederlandse inlichtingendiensten. De organisatie noemt dit een 'schandaal' en zegt dat minister Plasterk zo snel mogelijk ingrijpt.

"We zijn geschokt dat de Nederlandse veiligheidsdiensten ook toegang hadden tot dit digitale sleepnet dat de Amerikaanse overheid in het geheim heeft uitgerold over miljoenen onverdachte burgers", aldus Simone Halink, surveillance-expert van Bits of Freedom.

De organisatie stelde zondag nog in een interview met NUtech.nl dat ook Nederland werkt aan het massaal bespieden van burgers. Directeur Ot van Daalen zei toen nog 'opgelucht' te zijn dat Plasterk zich hiertegen uitsprak.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Al het laatste nieuws over PRISM in ons dossier