De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat de beweerde afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA (National Security Agency) aankaarten bij de Amerikaanse president Barack Obama.

Met hem staat volgende week een ontmoeting gepland in Berlijn.

Obama claimt dat het verzamelen en opslaan van internetdata van Amerikaanse providers en de metadata van zo'n drie miljard telefoongesprekken per dag noodzakelijk is in de strijd tegen het terrorisme.

De president probeerde Amerikanen eerder gerust te stellen met de woorden dat 'niemand uw gesprekken afluistert', maar dat biedt weinig soelaas voor Duitsers en andere buitenlanders, die vaak gebruik maken van Amerikaanse internetdiensten. De privacybescherming is in veel Europese landen strenger geregeld dan in de Verenigde Staten.

Snowden

Een petitie voor gratie voor de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden is maandag meer dan 20.000 keer getekend. De 29-jarige Amerikaan heeft informatie gelekt over het in de gaten houden van telefoon- en internetverkeer door de NSA.

''Snowden is een nationale held en moet een gratie krijgen voor iedere misdaad die hij zou hebben begaan met bekendmakingen over geheime surveillanceprogramma's van de NSA'', aldus de petitie op de website van het Witte Huis.

Door de onthullingen van Snowden bleek onder meer dat de NSA (National Security Agency) gebruikers van internetdiensten als Google, Facebook en Yahoo op grote schaal in de gaten houdt met een geheim computerprogramma, PRISM genaamd.

William Hague

De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague heeft de bewering dat de Britse regering informatie van de Amerikanen heeft gebruikt om Britse wetten te omzeilen maandag 'ongegrond' genoemd. "Onze diensten houden zich altijd aan de wetten van het Verenigd Koninkrijk, ook als het gaat om informatie van buiten het Verenigd Koninkrijk", zei hij in het Lagerhuis.

Europees commissaris voor justitie Viviane Reding had al voor de jongste onthullingen vragen aan de Amerikaanse autoriteiten gesteld over privacykwesties. "Deze zaak toont dat een helder wettelijk kader voor de bescherming van persoonlijke gegevens niet een luxe is, maar een grondrecht", zei zij maandag.

Het Europees Parlement houdt dinsdag een spoeddebat over de kwestie met de Europese Commissie. "Wij hebben altijd vastgehouden aan gegevensbescherming binnen de EU en tijdens onderhandelingen met derde landen, waaronder de VS", zei Guy Verhofstadt van de liberale fractie.

"Het zou onaanvaardbaar zijn en snelle actie van de EU vereisen als de Amerikaanse National Security Agency Europese gegevens zou verwerken zonder toestemming", zei hij.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Al het laatste nieuws over PRISM in ons dossier