Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft wangedrag van medewerkers onbestraft gelaten en onder de mat geschoven. 

Dat zei de Amerikaanse nieuwszender CBS maandag op te maken uit geheime documenten die de mediaorganisatie in handen heeft. Uit de documenten blijken acht gevallen van wangedrag van onder meer de dienst die de minister en Amerikaanse ambassadeurs moet beschermen.

Zo zou een veiligheidsbeambte in Beiroet niet-Amerikaans ambassadepersoneel seksueel hebben belaagd en zouden veiligheidsagenten die met de toenmalige minister Hillary Clinton meereisden tijdens verschillende trips, prostituees hebben ingehuurd. Ook zou sprake zijn van een drugsbende die vlak bij de Amerikaanse ambassade in Bagdad opereerde en leverde aan Amerikaanse veiligheidsbeambten.

Volgens een voormalige medewerker van de dienst interne zaken van het ministerie kreeg die geregeld te horen dat de onderzoekers zich niet met een zaak mochten bemoeien. ''We waren erg ontdaan. Je verwacht wel dat er invloed wordt uitgeoefend, maar in hoeverre en tot op welk niveau was erg verontrustend.''