Premier Tayyip Erdogan van Turkije heeft woensdag een ontmoeting met vertegenwoordigers van het protest in het Gezipark in Istanbul. 

Dit heeft vicepremier Bulent Arinc maandag laten weten.

Doel van de ontmoeting is om een einde te maken aan de protestgolf. De organisatoren van het protest hadden om de ontmoeting gevraagd, aldus Arinc. Met wie Erdogan precies gaat spreken is niet bekendgemaakt.

Politiegeweld

Advocaten en Amnesty International stelden maandag dat de politie op grote schaal geweld gebruikt tegen demonstranten die in Turkije worden opgepakt. 

Advocaat Efkan Bolac van de grote advocatenorganisatie Moderne Juristen Associatie meldt dat uit alle steden waar geprotesteerd wordt, getuigenissen binnenkomen van politiegeweld.

Volgens Bolac speelt zich dat af in politiebussen, voordat mensen naar het bureau worden gebracht. "Dat kan uren tot zelfs een hele nacht duren. Mensen wordt eten en drinken onthouden en vrijwel iedereen wordt geslagen.''

In de bussen hangen - in tegenstelling tot op politiebureaus - geen camera’s om arrestanten te beschermen tegen politiegeweld. Ook zijn collega-advocaat Özden Ihtiyar rept van geweld in de politiebussen.

Geen cijfers

"Er wordt vooral geslagen op de rug en soms in het gezicht. We laten de blauwe plekken registreren door een arts zodra mensen weer vrij zijn.''

De woordvoerder van de Turkse afdeling van Amnesty International, Murak Cekic, bevestigt het geweld maar heeft geen cijfers. "Ik kan alleen zeggen dat we extreem veel telefoontjes hebben gekregen over politiegeweld, zowel op straat als in de politiebussen. We zijn nog bezig alles op een rijtje te zetten dus statistieken heb ik nog niet.''

De Turkse afdeling van Human Rights Watch (HRW) laat weten dat het op zichzelf niet erg bijzonder is dat aangehouden mensen worden mishandeld door de Turkse politie.

Emma Sinclair-Webb van HRW: "Maar de schaal waarop het nu gebeurt, is uitzonderlijk.'' Hoeveel mensen er in hechtenis zijn genomen sinds de protesten tegen de regering eind mei begonnen, is onbekend. De meeste arrestanten worden na verhoor weer vrijgelaten.

Traangas

De Turkse Vereniging van Artsen heeft de Turkse regering gevraagd om de chemische samenstelling van het traangas dat tegen betogers wordt gebruikt openbaar te maken. Volgens de Turkse Mensenrechtenorganisatie hebben al bijna vijfduizend mensen medische hulp gezocht sinds de antiregeringsprotesten in Turkije elf dagen geleden begonnen. 

"We zien dat deze chemische stoffen de afgelopen twee weken in Turkije veel zijn gebruikt", zei Bayazit Ilhan, secretaris-generaal van de Vereniging van Artsen, "Betogers en artsen maken zich grote zorgen over de chemicaliën die worden gebruikt en de hoeveelheden ervan."

Traangas kan volgens de artsenvereniging ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het kan leiden tot astma-aanvallen, hoge bloeddruk en ademhalingspoblemen. 

De meeste mensen die hulp zochten hadden klachten in verband met traangas of hadden verwondingen opgelopen door rubberkogels en afranselingen. Tien mensen moeten een oog missen en achttien mensen hebben een zware klap op het hoofd gehad.