Australische reddingswerkers hebben de hoop opgegeven dat ze nog overlevende opvarenden vinden van het in de Indische Oceaan vergane schip vol asielzoekers. 

De Australische autoriteit voor de veiligheid van de scheepvaart (AMSA) heeft het zoeken maandag gestaakt. De boot had 55 mensen aan boord.

Artsen zeiden dat het zinloos was verder te zoeken, omdat geen drenkeling zo lang in het water kan overleven. De kiel van de omgeslagen boot werd vrijdag door de bemanning van een luchtmachttoestel waargenomen in de buurt van Christmaseiland.

Overlevenden

Bij dat Australische eiland, niet ver van de Javaanse kust, dobberden ten minste dertien lijken in de oceaan. Die zijn nog niet geborgen, omdat de zoektocht naar overlevenden voorrang kreeg. De meeste opvarenden waren mannen, maar er waren ook vrouwen en kinderen aan boord.

De verdronken vluchtelingen waren vermoedelijk onderweg naar Christmaseiland. Veel asielzoekers gebruiken dat als springplank naar het Australische vasteland. Jaarlijks komen vele vluchtelingen om in een poging om vanuit Sri Lanka of Indonesië per boot in Australië te komen.