Tienduizenden Turken zijn zondag opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering. De betogingen volgen op grote demonstraties op zaterdag.

Op het Taksimplein in Istanbul, de bakermat van de protesten die al meer dan een week aanhouden, was het zondagmiddag een drukte van belang. Het zogeheten Taksim Solidariteit Platform had opgeroepen tot de massabijeenkomst.

De organisatie liet weten dat de massademonstraties net zo lang doorgaan tot haar eisen zijn ingewilligd. De groep wil onder meer het ontslag van politiechefs en gouverneurs die verantwoordelijk zouden zijn voor geweld tegen demonstranten.

Ook in andere Turkse steden waren zondag protesten, onder meer in de hoofdstad Ankara en Izmir.

Ankara

In Ankara kwam het opnieuw tot botsingen tussen betogers en de politie. Op verscheidene plekken verjoegen agenten volgens Turkse media betogers met traangas en waterkanonnen.

In tegenstelling tot Istanbul, waar de protesten meer dan een week geleden begonnen, treedt de politie in Ankara nog altijd hard op tegen betogers.

Toen het nieuws over het politieoptreden in Ankara zondag bekend werd riepen demonstanten op het Taksimplein in Istanbul: "Ankara verzet je, Taksim staat achter jullie."

Erdogan

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zondag gewaarschuwd dat zijn geduld met de betogers grenzen kent. Hij zei dat tijdens een bijeenkomst met aanhangers op het vliegveld Esenboga in de hoofdstad Ankara.

Erdogan gaf geen duimbreed toe tijdens zijn speech en ging niet in op de eisen van de betogers. ''Bestaat het volk alleen uit de mensen die demonstreren bij Taksim Gezi Park? Zijn de mensen die hier in Ankara bijeen zijn niet ook het volk?'', stelde hij.

Hij herhaalde dat de mensen die in Istanbul en Ankara tegen de regering protesteren hun gelijk maar moeten halen in de stemlokalen. ''Er zijn zeven maanden tot de lokale verkiezingen. Laten we het daar uitvechten'', zei de premier en leider van de AK-partij.

Aandelen

Erdogan heeft ook herhaald dat speculatie op de Turkse aandelenmarkt niet wordt toegestaan en zwaar bestraft zal worden. Afgelopen week leed de Istanbul Stock Exchange flinke verliezen door de onrust in het land.

De protesten houden al meer dan een week aan. De demonstraties zijn onder meer gericht tegen de in ogen van zijn tegenstanders autoritaire regeerstijl van Erdogan.

Overzicht van de onrust in Turkije:

Lees ook: 'Opstand schudt democratie Turkije wakker'

Bekijk ook de NUfoto special