Duizenden voetbalsupporters hebben zich zaterdag aangesloten bij de betogers op het Taksimplein in Instanbul, het epicentrum van de protesten in Turkije.

De voetbalfans hebben veel vuurwerk afgestoken, zo meldden Turkse media. Ze zouden als het ware het 'Taksimplein in brand' hebben gestoken.

Het is een van de grootste demonstraties sinds de onrust ruim een week geleden is begonnen.

Fans van de clubs Fenerbahçe, Galatasaray en Besiktas trokken samen op. Dat is bijzonder omdat de rivaliteit tussen de supportersgroepen normaal gesproken groot is en ze elkaar beschouwen als vijand.

Sommige voetbalfans zijn op het dak van het Atatürk Cultural Center (AKM) geklommen en hebben daar voor een waar 'vuurwerkspektakel gezorgd'. Het multifunctionele gebouw is een van de symbolen van de protesten geworden. Premier Recep Tayyip Erdogan wil het afbreken om er een opera te bouwen.

De protesten begonnen vorige week uit woede tegen bouwplannen in het Gezipark. Inmiddels zijn de protesten over veel steden uitgebreid en keren de betogers zich vooral tegen de premier en zijn islamitische conservatieve AKP-partij. Ze vinden dat Erdogan er een te autoritaire bestuursstijl op nahoudt.

Overzicht van de onrust in Turkije:

Lees ook: 'Opstand schudt democratie Turkije wakker'