De regerende Turkse AK-partij gaat tegendemonstraties houden als reactie op protesten tegen de regering. 

De partij heeft dat zaterdag aangekondigd.

De betogingen zullen volgens de AK-partij in het teken van staan "eenheid en solidariteit'', meldden Turkse media. De demonstraties zijn volgende week zaterdag in de hoofdstad Ankara en zondag in Istanbul.

In Turkije zijn al ruim een week protesten tegen de regering. Protesten tegen bouwplannen bij het Taksimplein in Istanbul kregen landelijk navolging.

De demonstraties zijn onder meer gericht tegen de autoritaire regeerstijl van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Ook vrezen seculiere Turken de groeiende invloed van de islam in de Turkse politiek.

Ankara

Intussen heeft de Turkse politie zaterdag hard opgetreden tegen demonstranten in Ankara. De oproerpolitie gebruikte traangas en waterkanonnen om meer dan 10.000 betogers van het Kizilayplein in de hoofdstad te verjagen.

Volgens Turkse media was de betoging eerder op de dag begonnen bij het park Kugulu. Toen de demonstranten naar het plein waren getrokken, greep de politie in.

Taksimplein

Ook op het Taksimplein in Istanbul, het epicentrum van de protesten, hebben zich zaterdagavond tienduizenden mensen verzameld. Het is er nog drukker dan de afgelopen dagen. Duizenden voetbalsupporters hebben zich aangesloten bij de betogers.

De voetbalfans hebben veel vuurwerk afgestoken, zo meldden Turkse media. Ze zouden als het ware het 'Taksimplein in brand' hebben gestoken.

Het is een van de grootste demonstratie sinds de onrust ruim een week geleden is begonnen. Fans van de clubs Fenerbahçe, Galatasaray en Besiktas trekken samen op. Dat is bijzonder omdat de rivaliteit tussen de supportersgroepen normaal gesproken groot is en ze elkaar beschouwen als vijand.

Overzicht van de onrust in Turkije:

Lees ook: 'Opstand schudt democratie Turkije wakker'