Bij een schietpartij in Santa Monica, Californië zijn vrijdag zeker vijf doden gevallen, waaronder de schutter.

Dat meldt een woordvoerder van de politie tijdens een persconferentie.

De schutter werd door de politie doodgeschoten in de bibliotheek van het Santa Monica College.

De schutter doodde zijn vader en broer in een woning vlakbij de campus van het college, waarna hij de woning in brand stak. De verdachte verwondde vervolgens een vrouw die in haar auto zat, waarna hij op zijn weg naar de campus drie personen doodde. Op de campus schoot hij om zich heen, waarna hij werd neergeschoten door een politieagent. Dat meldt persbureau AP.

Eerder sprak de politie van zeven doden, inclusief de schutter. Het is niet duidelijk waarom er eerder over meer doden werd gesproken.

Tweede schutter

Een vermoedelijk tweede schutter werd na een achtervolging in hechtenis genomen en later weer vrijgelaten. De man geldt niet langer als verdachte.

Hoeveel mensen gewond zijn geraakt is niet geheel duidelijk, omdat de schutter tijdens zijn tocht naar het Santa Monica College om zich heen schoot. Hierbij raakte hij een bus, een politiewagen en verschillende andere voertuigen. Een aantal mensen die in de school waren op het moment van het incident zijn nog vermist.

Onderzoek

Dit weekend zal de politie onderzoek doen op de campus, die afgesloten blijft voor leerlingen. Dat laat een leerling van het Santa Monica College weten aan NU.nl. De school biedt begeleiding aan leerlingen en medewerkers die daar behoefte aan hebben.

Barack Obama

Op het moment van de schietpartij was president Barack Obama op tien minuten rijden van de school, aanwezig bij een liefdadigheidsevenement in Santa Monica.

Volgens politie had de schietpartij niets te maken met Obama, maar was het een ''lokale politiezaak''. De politie zoekt naar het motief van de dader.