Het cultureel erfgoed in de Malinese stad Timboektoe heeft veel meer geleden onder de heerschappij van radicale groeperingen dan werd gedacht. 

Zestien mausolea zijn vernietigd en meer dan vierduizend eeuwenoude geschriften zijn verloren gegaan. Dat heeft een team van deskundigen van Unesco vrijdag gezegd.

Een bezoek aan de getroffen plekken donderdag toonde dat de verwoesting tijdens de bezetting van Timboektoe door islamitische opstandelingen eerder dit jaar 'nog alarmerender is dan gedacht', zei Lazare Eloundou Assomo van Unesco.

"We ontdekten dat veertien van Timboektoes mausolea, waaronder exemplaren die op de Werelderfgoedlijst staan, totaal zijn vernietigd, samen met twee andere bij de Djingareyber-moskee", zei Eloundou Assomo. De moskee zelf, een belangrijk centrum van studie uit de veertiende eeuw, moet ook worden gerestaureerd.

Geschriften

In Timboektoe worden al eeuwen kostbare met kamelenleer gebonden handschriften over wetenschap, astrologie, geneeskunde, geschiedenis, theologie, grammatica en geografie bewaard. Meer dan vierduizend geschriften zijn verdwenen, waarvan twee- tot drieduizend aan de vlammen verloren zijn gegaan.

Aan Al-Qaida gelieerde opstandelingen kregen de stad in het voorjaar van 2012 onder controle en voerden een strenge interpretatie van de islam in. Alles wat volgens hen in strijd was met de ware verering van Allah moest wijken.