De Duitse deelstaten die getroffen zijn door overstromingen, zeggen meer geld nodig te hebben voor het herstellen van alle schade en voor de wederopbouw. De waterstanden zijn inmiddels gestabiliseerd.

Ze willen geld van de Europese Unie en meer noodhulp van de Duitse overheid. Dat zei de premier van de deelstaat Thüringen, Christine Lieberknecht, vrijdag in de Bondsraad in Berlijn.

Dinsdag zegde de Duitse bondskanselier Angela Merkel al 100 miljoen euro aan hulp toe, maar dat is volgens de deelstaten niet voldoende.

In delen van het oosten en zuiden van Duitsland hebben de overstromingen de afgelopen dagen tot grote verwoestingen geleid.

De ministers van Milieu van de deelstaten willen in juli bijeenkomen om over de verbetering van de bescherming tegen hoogwater en de financiering ervan te praten.

Het stadje Hitzacker, waar prins Claus in 1926 werd geboren, wordt voorlopig niet ontruimd. Bij een evacuatie zouden 250 mensen de plaats moeten verlaten, waar de rivier de Jeetzelin in de Elbe uitmondt.

Dammen

Het Duitse leger heeft nu 11.300 militairen ingezet in zeven deelstaten. Zij helpen bij het leggen van dammen van zandzakken en houden met helikopters in het oog of de dijken het houden.

In Thüringen is vrijdag een waterzuiveringsinstallatie overstroomd, waardoor het rioolwater van 20.000 huishoudens in de plaatsen Greiz en Berga ongefilterd de rivier instroomt. Het rioolwater zou niet giftig of zwaar verontreinigd zijn.

In Wittenberg kwam een 74-jarige man om toen hij werd aangereden door een vrachtwagen die zandzakken vervoerde.

Doden

Het noodweer en de overstromingen van de afgelopen dagen hebben zeker 17 doden geëist in Centraal-Europa. In Tsjechië vielen tien slachtoffers en in Duitsland minstens zeven. Nog zeker vijf mensen worden vermist.

De slachtoffers zijn zowel mensen die werden overvallen door het noodweer als hulpverleners in actie. In de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt kwam een 74-jarige vrijwilligster om het leven tijdens een reddingsactie. In Baden-Württemberg overleden drie mensen door het hoge water, onder wie een brandweerman.

In Tsjechië zijn vrijdag twee mannen verdronken, nadat hun boot op de Moldau was omgeslagen.

Een 16-jarige Duitse jongen wordt sinds woensdag vermist. Hij sprong die dag met vrienden vanaf een 8-meter hoge spoorbrug de rivier de Moezel in en kwam niet meer boven.

In Hongarije bereikt de Donau vrijdag een recordhoogte in Boedapest, maar de autoriteiten verwachten geen problemen.