EU-lidstaten gaan meer samenwerken bij de aanpak van zogenoemde Syriëstrijders, vaak geradicaliseerde moslims uit EU-landen die in Syrië tegen het regime van Bashar al-Assad vechten.

De landen zijn van mening dat er heel goed informatie moet worden uitgewisseld over deze jihadstrijders.

Dat maakte staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vrijdag in Luxemburg bekend. Hij besprak daar het probleem met alle EU-collega's. Eerder op de dag was er al een speciale vergadering van de meest getroffen EU-landen op initiatief van de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet.

Teeven wil onder meer de reisbewegingen monitoren van personen die naar conflictgebieden reizen om daar bij te dragen aan de strijd.

''Met een aantal gelijkgezinde landen gaan we een kopgroep vormen. Experts uit deze landen gaan de ideeën eind deze maand uitwerken op een speciale conferentie in Den Haag'', aldus de staatssecretaris. Hij wijst op het gevaar dat sommige personen als terroristen naar Europa terugkeren.

Teeven onderschreef het pleidooi van Milquet dat de overheid tegengas moet geven aan radicale websites die tot geweld oproepen. Dergelijke tegenboodschappen kunnen mensen echter ook op gedachten brengen, benadrukte hij. ''We moeten dat alles in verhouding doen en doseren.''

Achtergrond: Conflict Syrië in een patstelling

Meer over de situatie in Syrië