Recep Tayyip Erdogan is in de nacht van donderdag op vrijdag teruggekomen in Turkije. De Turkse premier werd op het vliegveld van Istanbul opgewacht door tienduizenden voorstanders.

''We zijn sterk, maar nooit koppig. We zijn samen, we zijn verenigd, we zijn broeders'', zei Erdogan tegen de toehoorders, na terugkomst van een vierdaagse reis in Noord-Afrika.

Erdogan riep zijn medestanders op zich niet mee te laten sleuren in het geweld. Volgens de BBC scandeerden de betogers op het vliegveld leuzen als ''Laten we gaan, laten we Taksim platwalsen''.

Erdogan antwoordde door hen op te roepen vredig naar huis te keren. ''Jullie zijn kalm en volwassen gebleven. We gaan hiervandaan allemaal naar huis.''

Hij noemde de betogers, die al dagenlang actievoeren op het Taksimplein in de stad, vandalen en beschuldigde hen van de dood van een politieman.

Bekijk beelden van de speech:

Barricades

Donderdagavond zijn duizenden mensen bijeengekomen op het plein voor een nieuwe protestactie tegen de omstreden bouwplannen in het Gezipark. De betogers hebben op het Taksimplein grote barricades opgeworpen van onder meer stenen, hekwerk en auto's om politievoertuigen tegen te houden.

De protesten tegen de bouwplannen op het plein begonnen ruim een week geleden. In de dagen daarna sloegen de acties over naar diverse andere steden in Turkije.