De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft donderdag herhaald dat het bouwplan voor het Taksim-plein ongewijzigd zullen blijven.

Dat zei Erdogan in de Tunesische hoofdstad Tunis.

De protesten tegen de bouwplannen op het Taksimplein waren het begin van dagenlange hevige rellen in Istanbul en diverse andere steden en groeiden uit tot massale demonstraties tegen de regering in het algemeen.

"Het project respecteert de geschiedenis, de cultuur en het milieu. We beschermen de rechten van de meerderheid en het behoud van de schoonheid van Istanbul", aldus de premier.

Park

In de nadagen van het Ottomaanse Rijk stond op de plaats van het Taksimpark een groot militair en architectonisch imposant complex, de Artillerie Barakken. Dat is in 1940 gesloopt. In 2011 is besloten het complex uit 1806 met een andere bestemming te herbouwen. De bedoeling is dat er onder meer een winkelcentrum komt.

De actievoerders willen dat het bij het plein behorende Gezi-park behouden blijft en dat er geen bomen worden gekapt.

Milieuprotest

Erdogan betichtte de tegenstanders van het project van 'kwader trouw'. Volgens hem hebben groepen die eerder gewelddadige aanslagen pleegden in Turkije een op zich vreedzaam milieuprotest omgevormd tot hevige rellen.

De premier erkende wel dat er onder degenen die protesteren ook mensen zijn die opkomen voor milieubelangen. Die sloot hij uit van de 'onruststokers'.

Buitensporig geweld

Erdogan gaf ook toe dat kort na het uitbreken van de protesten buitensporig geweld is gebruikt tegen de actievoerders, meldt de Turkse krant Hürriyet. ''We hebben daarvoor al eerder excuses aangeboden'', zei hij, met een verwijzing naar een toespraak enkele dagen geleden van zijn vicepremier Bülent Arinç. 

Erdogan voegde eraan toe dat er geen aanleiding is om excuses aan te bieden aan betogers die zichzelf schuldig hebben gemaakt aan vernielingen en andere gewelddadigheden. 

In de afgelopen dagen namen vicepremier Bulent Arinc en president Abdullah Gül een welwillender houding in ten aanzien van de demonstranten. Die keren zich op hun beurt steeds fanatieker tegen het autoritaire regime van Erdogan en zijn AK-partij.

Doden

Bij de rellen van de afgelopen dagen zijn tot nu toe vier mensen om het leven gekomen, onder wie een politieman. Vele honderden betogers zijn aangehouden. 

Volgens Hürriyet zijn onder de aangehouden actievoerders zeker 7 buitenlanders. De krant Zaman berichtte over zeker 15 opgepakte buitenlanders. Onder de arrestanten zouden twee Fransen, een Iraniër, een Duitser, een Amerikaan en een Griek zijn.

Ondanks de onrust in zijn land heeft Erdogan deze week een vierdaagse reis naar Noord-Afrika gemaakt. Hij sloot zijn reis donderdag af in Tunesië.